С промените бе въведена забраната сътрудници на бившата Държавна сигурност да представляват България зад граница.
Президентът смята, че значителна част от промените нецелесъобразно преуреждат отношенията по изграждането и функционирането на дипломатическата служба.

Според него те влизат в противоречие с конституцията, на международни актове, които са в сила за България, и на основни принципи на международното право, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирани от БТА и БНР.

Най-сериозно внимание държавният глава е отделил на критиките към приетата разпоредба сътрудници на бившите тайни служби да не представляват България зад граница, а тези дипломати, които вече са на такива позиции, да бъдат отзовани и назначени на други постове в министерството, пише в. "Дневник".

Според Първанов забраната определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични длъжности в дипломатическата служба - посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности - от началник на сектор до генерален директор и главен секретар в централната администрация на министерството, противоречи на основния закон на държавата.

"След повече от двадесет години от началото на демократичните реформи у нас обществото ни следва да е превъзмогнало примитивните противопоставяния и е недопустимо законодателният орган да създава нови законови предпоставки, водещи до разделение", пише Първанов. По думите му още по-неприемливо е чрез закона да се провежда държавна политика на дискриминация.

Според президента част от промените водят до "монополизиране" на правомощия от министъра на външните работи и навлизане в компетентността на други държавни институции.

Министърът на външните работи Николай Младенов изрази разочарование от решението на президента да наложи вето. "Дълбоко съм разочарован от решението на президента да наложи вето върху промените в Закона за дипломатическата служба. С този акт той се опитва да спре модернизацията на българската дипломация, да ограничи развитието на младите хора и да защити зависимостите, създадени от тайните служби на бившия комунистически режим", заявява министърът в изявление, разпространено от МВнР.

Според външния министър мотивите за ветото копират всичко казано дотук от представители на БСП, включително и с буквално преповтаряне на цели формулировки, "с което още веднъж се доказва тясната партийна обвързаност на подхода, който президентът е избрал".

През миналата година стана публично известно, че 45 процента от посланиците на България през последните 20 години са били свързани със системата на бившата Държавна сигурност. По време на мандата на президента Първанов техният брой вместо да намалява, значително се е увеличил, заявява Младенов.

Според него обвинението в противоконституционност на измененията на Закона е всъщност опит на президента и кръгове от БСП да се използват Конституцията на България и нейният Конституционен съд за "тясно групови цели".
"Имайки предвид неговото собствено минало, ветото, което Георги Първанов наложи на промените в закона, за съжаление е разбираемо.
Неразбираема обаче е неистовата съпротива срещу модернизацията и яростната защита на статуквото.", се посочва в изявлението на министъра на външните работи.

ГЕРБ застава зад заложените промени в Закона за дипломатическата служба, а именно за модернизация на дипломатическата служба, възможност младите да израстват по-бързо в кариерата и разделяне с хората с връзки с бившата Държавна сигурност. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Доброслав Димитров.
Той каза, че ветото не е нито изненадващо, нито притеснително. Очаквахме го, беше ни обещано още преди законопроектът да влезе за гласуване, каза той.

По думите му това показва една особена гледна точка - независимо какви са промените, президентът и опозицията са против тях.
Председателят на външната комисия каза още, че парламентът ще обсъди повторно измененията в Закона за дипломатическата служба през септември след лятната си ваканция.

Относно сезирането на Конституционния съд, за което предупредиха от опозицията, Димитров коментира, че това също няма да е изненада.
Явно вървим по графика, който ни беше обещан - първо вето и след това оспорване пред КС, добави той.