Такава възможност се предвиждаше в проекта за нов Закон за детето. В новия вариант на проекта ще се върне сегашният текст, според който непълнолетните могат да търсят съдебна закрила само със съдействието на служителите в социалното подпомагане, каза социалният зам.-министър Валентина Симеонова, цитирана от в. "Сега". По думите й това е моделът, който е приет от хората.

Първоначалната идея предизвика недоволството на неправителствените организации, които смятат, че така децата ще могат да се саморазправят с родителите си.

Остава и досегашният ред за отказ от медицинска помощ - до навършване на 18 г. децата да решават само съвместно с родителите си дали да се откажат от започването или продължаването на дадено лечение. В проекта се предвиждаше децата да получават право сами да решават за отказ от медицинска помощ при навършени 16 г.

Симеонова аргументира предложението с това, че на 16 г. децата могат да започнат работа, могат да се женят с разрешение от съда. "Но явно нашето общество все още не е дозряло и не се приема добре възможността младежите, които са на 16 г., да поемат отговорност върху собственото си здраве и да дават съгласието си за определени здравни интервенции", коментира Симеонова.

Сексуалното и репродуктивното обучение на децата в предучилищното и училищното образование пък ще бъдат представено като здравно обучение, след като част от родителите го коментираха като едва ли не възможност малките да се деморализират.

Проектът за Закон за детето трябваше да бъде готов точно преди година. Той обаче беше предложен за обществено обсъждане в края на 2011 г. и предизвика остри реакции от част от родителските организации и някои политици.