Противообществените прояви на момичета и момчета до 18 години са се увеличили рязко само за първите шест месеца на 2011-та. Всеки месец повече от 540 деца крадат, блудстват, ограбват, изнасилват или продават наркотици. Това са момичета и момчета, които още не са навършили 18 години и вместо училището, познават до болка интериора на районното управление. Там те попадат на инспектор от детска педагогическа стая, който, казано на полицейски език – им снема обяснения, съобщава Нова телевизия.

Традиционно обликът на детската престъпност се характеризира най-вече с кражбите, където цифрите за първите 6 месеца на годината също отчитат ръст. В периода януари - юни са разкрити 2327 кражби, извършени от деца, което е с 613 повече спрямо същия период на 2010 г., когато са били 1714. Най-сериозно е увеличението при домовите кражби - 539, или с 236 повече от миналата година. Ръст има и при взломните кражби - 404 срещу 376 за миналата година, допълва "Труд".

В София детската престъпност е скочила с два процента. От 5723 задържани престъпници 785 са били под 18-годишна възраст. Но докато в страната има ръст на кражбите, в столицата се отчита намаление на този род посегателства. От 2702 разкрити кражби 515 са дело на малолетни. Има бум обаче на кражбите от молове и магазини - факт, който е в подкрепа на извода на криминолозите, че подрастващите крадат, за да се сдобият с нещо скъпо или марково.

Някои дават обяснения за престъпленията си с недоимъка, с това, че в семейството те не получават това, от което имат нужда. За други деца е въпрос на забавление, или да бъдат приети в някоя група. За трети е просто от презадоволеност, коментира специалистът от Детска педагогическа стая Виктория Петрова, цитирана от Нова телевизия.

От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че имат периферни функции по проблема с детската престъпност. Така всъщност силата и отговорността се връща отново в родителите. "Има и родители, които търсят сметка от нас- от гледна точка на това, че всеки един друг в държавата е виновен за това, че детето им е извършило дадено деяние. Не търсят вината в себе си и не предприемат съответните мреки", коментира още Петрова.