Вчера Министерски съвет прие Закон за ратификация на Истанбулската конвенция, която се обявява срещу домашното насилие и насилието от всякакъв вид срещу жени и момичета. Това обаче стана след бурни дебати и 8 министерски гласа "против", начело с вицепремиерите от Обединени патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че те са били подведени и България няма да бъде задължена да признава третия пол и еднополовите бракове.

Тази сутрин журналистката Юлияна Методиева и Искрен Веселинов - зам.-председател на Обединени патриоти и ВМРО, спориха в ефира на БНТ. Тя беше категорична, че в конвенцията не става дума никъде за понятието "трети пол", а как да се разследва насилието при жените. Той отвърна, че Патриотите нямат претенции по текстовете за насилието, а за формулировките, които позволяват претенции от самоопределящи се по друг начин като пол.

"Какъв е този "трети пол" и въвеждане на някакви измислени страхове и излишни думички, с които хората от ВМРО се опитаха да прикрият не добрите си познания по английски и да търсят в тази дума "gender", която се превежда като пол, основание отново да конструират у българина опасност, която идва от хората, които заработват своите пари с внасяне.

Темата не е третият пол, а насилието срещу жените, която конвенцията настоява да бъде инкриминирана, за да може да бъде разследвана. Жените нямат достатъчно кураж да се жалват за това, което се случва в живота им. Конвенцията въвежда, че когато има насилници трябва адекватно разследване. Тя дава силни инструменти за защита на хора, претърпели насилие", коментира Методиева, която е още юрист, експерт и съосновател на Българския хелзинкски комитет.

На свой ред Веселинов призна, че в конвенцията има текстове за насилието, които са безспорни.

"Има обаче една нишка, която се е появила не случайно в тази конвенция, която нас ни притеснява. Става дума при дефиницията за "пол" и небрежно въведеното на едно място "социален пол" и системно въведена в цялото тяло на конвенцията грижа за това да бъдат разрушавани стереотипните роли на мъжа и жената в даденото обществото. Когато ти казват, че пол означава социално изградени роли, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжа и жена, възниква въпрос.

Ако едно общество смята, че някой е жена, той става жена, ако смята, че е мъж, той става мъж. Ние не смятаме, че трябва да подминаваме тихомълком поредната възможност за тези хора да черпят основания за конвенцията си. Тук пише, че има социален пол, различен от мъжки и женски, и това ни притеснява", изтъкна обаче депутатът.