Този пример подчертава противоречия, които повдигнаха въпроси за лидерския стил на бъдещия президент на САЩ, предаде БТА.

"Нрави ми се фактът, че малки групи демонстранти миналата нощ проявиха страст в името на нашата велика страна. Всички ще се обединим и ще бъдем горди!", написа Тръмп в Туитър рано тази сутрин.

Само няколко часа по-рано, в същата социална мрежа в интернет, той осъди демонстрантите като "професионални протестиращи, подстрекавани от медии".

Хилядни демонстрации бяха проведени снощи в няколко големи града. Протестите имаха предимно мирен характер.


В Ню Йорк около 1200 души се събраха на площад "Вашингтон скуеър" в центъра на Манхатън. Те скандираха лозунги срещу Тръмп и разпънаха транспаранти с крайно нелицеприятни изображения на бъдещия президент на САЩ.

Една от участниците в протеста, 65-годишната Лесли Холмс, се обяви по-конкретно срещу твърдите му позиции към мюсюлманите и нелегалните имигранти.

"Не искам да живея в страна, в която няма място за моите приятели", обясни жената, която е ветеран от движението срещу войната във Виетнам.

В Маями, Флорида, и Атланта, Джорджия, стотици хора блокираха пътища, предизвиквайки задръствания и недоволството на шофьори.
В Нашвил, Тенеси, студенти проведоха "марш на мира".

"За първи път страната има лидер, от когото се страхувам", каза 27-годишната Ашли Нейгъл, която се включи в протест с участието на няколкостотин души в Денвър, Колорадо.

Жени, разтревожени, че Тръмп може да ги лиши от много права, планират голям поход във Вашингтон на 21 януари - ден след като той положи клетва като президент на САЩ, предаде още Ройтерс, като се позова на организаторите.
Около 35 000 човека са заявили участие в демонстрацията.

Тръмп вече иска да промени, а не да отмени здравната реформа на Обама

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви пред вестник "Уолстрийт джърнъл", че обмисля да запази части от здравната реформа, извършена от сегашния държавен глава Барак Обама, предадоха световните агенции.

В първото си интервю, откакто спечели президентските избори във вторник, Тръмп обясни, че важна причина за промяната в позицията му за пълно отменяне на Закона за достъпно здравеопазване е била вчерашната му среща в Белия дом с Обама. Президентът демократ предложил на своя наследник, избран като кандидат на републиканците, да запази части от нормативния акт.

"Казах (на Обама), че ще прегледам предложенията му, и от уважение към него ще направя това", заяви Тръмп пред "Уолстрийт джърнъл".

Той уточни, че възнамерява да запази два текста от здравната реформа, която бе вътрешнополитически приоритет номер едно за Обама - забраната застрахователите да отказват да покрият разходите на пациент заради предшестващо състояние и възможността навършили пълнолетие хора да могат да ползват по-дълго време застраховките на своите родители.

По време на кампанията Тръмп нарече приетия през 2010 г. закон "ужасно нещо" и обеща да го отмени изцяло. "Трън в очите" на републиканците, здравната реформа на Обама има за цел да намали броя на американците без медицинска застраховка, въвеждайки субсидирана от държавата система.

Тръмп призна, че не е мислил много по обещанието, което направи по време на предизборната кампания, да назначи специален прокурор, който да разследва неговия основен опонент на изборите, демократката Хилари Клинтън.

На първо време мисля как да реша проблемите на САЩ в областта на здравеопазването и заетостта, както и да засилят граничния контрол, а не за това да разследвам скандала с електронната поща на Клинтън, каза той.

Вицепрезидентът Майк Пенс ще ръководи преходния екип

Избраният за вицепрезидент на САЩ Майк Пенс ще ръководи преходния екип на следващия президент Доналд Тръмп. Той сменя на този пост губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, който остава в екипа като негов заместник.

Съобщавайки днес новината, Тръмп заяви, че Пенс ще надгражда постигнатото от Кристи.

Губернаторът на Ню Джърси бе верен съветник на милиардера през голяма част от предизборната му кампания и бе близо до това да бъде издигнат от него за кандидат за вицепрезидентския пост. Изборът на бъдещия президент на САЩ обаче в крайна сметка се спря на Пенс - губернатор на Индиана, бивш конгресмен с опит във Вашингтон и дълбоки връзки с консерваторите.

Тръмп е първият избран президент на САЩ след Джими Картър (1977-1981 г.), който назначава своя вицепрезидент начело на преходния си екип.

Заместник-председатели на преходния изпълнителен комитет още са бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, бившият неврохирург Бен Карсън, генерал-лейтенантът Майкъл Флин, бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани и сенаторът от щата Алабама Джеф Сешънс.

В комитета влизат и три от големите деца на Тръмп - Доналд младши, Ерик и Иванка, както и Джаред Къшнър, съпругът на Иванка Къшнър играеше важна роля в кампанията на Тръмп и бе забелязан на вчерашната среща с шефа на кабинета на Обама.

Следващият президент на САЩ ще бъде съветван още от председателя на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс, основателя на ПейПал Питър Тийл и бившия началник на информационния сайт Брайтбарт Стив Банън.

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да "пресуши блатото" във Вашингтон от традиционни представители на политическия елит. Преходният му екип обаче е удивително пълен с хора с дълга политическа кариера, отбелязва Асошиейтед прес.