Георгиев е обвинен в длъжностно престъпление - че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв. Процесът се точи от 6 години.

На 23 декември Софийският апелативен съд (САС) е оправдал Георгиев, след като делото приключи на втора инстанция само в едно заседание и още тогава стана ясно, че той няма да бъде осъден, съобщи "Правен свят".

На 30 април м.г. първо състав на Софийския градски съд (СГС) го оправда, след като прие, че не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които са сключвали договорите с фирмите на братята му -  "Биндер" АД, "Инмат" ООД, и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти".

Според съда, след като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица.

Пред Апелативния съд прокуратурата поиска Георгиев да бъде осъден на 5 години затвор, защото мотивите на СГС (които още не са публикувани - б.р.) са необосновани и неубедителни, а оправдателната присъда е неправилна и незаконосъобразна.  

Държавното обвинение изтъкна и настъпилите неимуществени вреди, изразяващи се в накърнения имидж на страната, след като делото се превърна в един от символите на бавно правосъдие. В хода му неведнъж бяха коментирани спрените плащания на Европейската комисия за България, свързани със скандала около Батко.

Съдът обаче прие, че вредните последици не били пряко свързани с Георгиев, защото парите по договорите са от държавния бюджет и това няма пряка връзка със спирането на еврофондове.

Днес от Софийската апелативна прокуратура съобщиха, че ще протестират решението пред Върховния касационен съд.

През октомври СГС оправда Веселин Георгиев и по второто дело срещу него – за длъжностно присвояване на около 100 000 лева. Той беше обвинен, че през 2006 година е сключил договори с 5 юридически лица за изследване на обществените нагласи към водената от фонда политика за ремонти на пътищата. Според прокуратурата договорите, всеки от които на стойност около 20 000 лева, са били сключени с дружества, които са имали съвсем друг предмет на дейност.