В Специализирания съд втори ден продължава разпоредителното заседание по делото за източването на над 2 и половина милиарда от Корпоративна търговска банка. Подсъдими в процеса като организирана престъпна група са банкерът Цветан Василев и още 17 души. Василев е в Белград от лятото на 2014 г. и ще бъде съден задочно. Той е обвинен като лидер на организирана престъпна група, присвоила повече от 2,6 милиарда лева.

В началото на заседанието адвокатът на Василев, Константин Симеонов прочете писмото, съобщи БНТ.  В него банкерът настоява съдът да прекрати делото. Вместо това, според него, трябвало да има дело за организиране на фалита на банката и обогатяване чрез разграбването на активите.

Василев твърди, че посочените в обвинителния акт кредити, които са една трета от целия портфейл на банката, са били работещи и съобразени със законите. Това се виждало във всички отчети, одити и ревизии на БНБ. Нито една стотинка от тези кредити не била влязла в неговия джоб или на който и да било от останалите подсъдими.

Според Василев ликвидността на КТБ е била нарушена в резултат на действията на прокуратурата и атаката в определени медии. В момента съдът изслушва и аргументите на адвокатите, които твърдят, че делото трябва да бъде прекратено, защото са допуснати сериозни процесуални нарушения. Те дадоха примери, свързани със задочното повдигане на обвинение и отказа на прокуратурата да разпита Василев чрез видеоконферентна връзка.

Припомняме, че вчера специализираният наказателен съд даде ход на делото за КТБ, то ще се води при отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев.