Тя е осъдена да заплати направените от застрахователя разноски - 12 120 лева, както и да заплати на световния шампион по фигурно пързаляне направените по делото разноски - 8 660 лева, съобщиха Медиапул и БТА.

Председателят на съдебния състав съдия Йорданка Моллова определя иска за имуществени вреди като неоснователен и недоказан.

Магистратите приемат, че при това лечение за Мануела не са настъпили имуществени вреди, тъй като престоят и манипулациите в Израел са платени с парите от дарителските й сметки в националната кампания, при която официално бяха събрани 390 747 лв.
Според адвоката на Стависки и депутат от "Атака" Явор Нотев обаче сумата всъщност е около 500 000 лв., а и фигуристът дал още 25 000 лева, цитира го "Дневник". По време на делото пък съдът осъди Стависки да изплати 90 000 лева обезщетение на Мануела.

Според семейството на момичето досега лечението й струва над 1 млн. лева, а месечните разходи за грижите за нея в момента са около 5000 лева.

Три години след катастрофата, причинена от фигуриста на пътя Созопол-Приморско, състоянието на момичето продължава да е тежко, макар и лечението в Израел "да е повлияло благотворно и да се наблюдават подобрения".
Според медицинските експертизи по делото и след лечението Мануела продължава да е в “персистиращо хронично вегетативно състояние".

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Софийски апелативен съд.

"Причината да се отхвърли иска на Мануела Горсова е в неговото неправилно завеждане. Разходите са от дарителска сметка. Заведено така делото от името на Мануела е безперспективно, погрешно е заложено, защото тази претенция може да бъде от тези, които са претърпели вреди, а това в случая не е направено от името на дарителите", коментира Нотев пред БНТ.

Той обаче бе категоричен, че Максим Стависки няма финансови претенции към Мануела, независимо какво е определил съда. "Да не забравяме, че Максим извън сумите, които беше осъден да плати, участваше и с дарения в дарителските сметки има и други жестове. Немислимо е сега той да насочи вземане, макар почиващо на съдебно решение за деловодни разноски.", допълни адвокат Нотев.

Майката на момичето - Дияна, която е неин настойник, коментира лаконично решението, че съдът се е държал като адвокат на Максим Стависки и на застрахователната компания.

Същевременно от “Дженерали застраховане" АД разпространиха своето становище до медиите, в което се казва, че дружеството се отнася с пълно разбиране към нещастието на сем. Горсови, но разноските за лечение, за които те претендират, вече са покрити с целеви дарения и не могат да бъдат обект на повторно обезщетяване от застрахователя, предаде БТА.

От "Дженерали" са категорични, че в случая компанията изцяло се е придържала към изискванията на Кодекса за застраховането. "Дженерали" ще изпълни своите задължения като застраховател по отношение на разходите за лечение, които предстои да бъдат направени, но същите следва да бъдат доказани документално, съгласно изискванията на закона, се казва още в пресинформацията.

"В заключение, подчертаваме, че дружеството не приема спекулациите, които се правят с чисто човешките измерения на този случай, за да се упражнява натиск върху съда като решаващ орган, както и опитите за дискредитиране на доброто име на нашата компания", посочват от "Дженерали".

Преди 2 години бащата на Мануела -  Красимир Горсов бе осъден, че е изтеглил неправомерно 132 287 лв. от дарителската сметка за лечението на дъщеря му.

През 2009 г. Върховният касационен съд отмени ефективното наказание от 2,5 години затвор на Стависки и го замени с условна присъда.

Последна актуализация в 20.50 ч.