Райфайзенбанк (България) ЕАД понижи прогнозата си за растежа на БВП на България през 2012 г. от 4% на 2.5%.

Причина за понижението са сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики.
Само преди два месеца (преди срива на борсите) УниКредит прогнозира, че ръстът на икономиката ни догодина ще бъде 3.3 процента. Официалните правителствени прогнози пък бяха за ръст над 4 процента.
Преди няколко дни  и Райфайзен Банк Интернешънъл, едноличен собственик на капитала на Райфайзенбанк (България), понижи чувствително прогнозата си за растежа в Еврозоната през 2012 г от 1.7% на 1.1%.

Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (на първо място Германия), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа на българския износ, като същевременно притокът на средства към страната, в т.ч. и на преките чуждестранни инвестиции, ще отслабне допълнително.
Според главния икономист на банката Калоян Ганев ефектите върху икономиката на България ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година.
Поради това прогнозният темп на нарастване на БВП за 2011 г. не е променен и остава също 2.5%.

През 2012 г. възстановяването на българската икономика, в общи линии, ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите – с 3.5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните на фона на наблюдаваните до момента темпове - 3.6% на годишна база.
Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.

От „УниКредит“ са заявили пред „Класа“, че също ще направят ревизия на оценките си в посока надолу с оглед на последните събития. Конкретните цифри ще бъдат обявени в началото на септември.
От OTP Bank, собственик на българската Банка ДСК, залагат ръст от 3,4 на сто в периода 2012-2015 г. Юробанк И Еф Джи Груп, както и РББ, прогнозира над 2,5% за 2011 г. Според Европейската комисия ръстът ще достигне 2,8 на сто през тази и 3,7 на сто през следващата година.