Тя бе обявена на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

КТ "Подкрепа" е предложила възстановяване на ДДС на краен потребител, което  да става срещу касова бележка, съобщи на заседанието вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов, цитиран от БТА.
"Отиваш на зъболекар, прави ти пломба, дава ти касова бележка и после си взимаш ДДС", поясни идеята Манолов. По думите му така ще се преценят някои търговски обеми, които иначе се крият.

На практика предложението означава да отпадне ДДС, тъй като косвеният данък се плаща от крайния потребител. Идеи за връщане на ДДС при представяне на касови бележки имаше по времето на НДСВ, но те предвиждаха томбола или връщане на малък процент.

В свое становище КНСБ пък предлага въвеждането на нови данъци, като: Данък върху хазарта, зелени данъци  (примерно по-високият данък върху консумация на ел. енергия над определено равнище), данък върху финансовите транзакции.

От МФ междувременно съобщиха за пълно разбирателство по предложенията за данъчни промени в Закона за ДДС - въвеждане на единна намалена данъчна ставка от 9% за настаняване от хотелиери от 1 април 2011 г.
Правителството се отказва от изкуственото вдигане на данък печалба и няма да се намаляват амортизационните отчисления.

Работодателите от своя страна се обявиха против и догодина да плащат първите три дни болнични. Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване предвижда и догодина работодателите трябва да плащат 70% първите три дни болнични. Промяната бизнесът да плаща първите три дни беше въведена като антикризисна и трябваше да действа до края на тази година. 

По думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев мярката е изиграла своята роля, намалели са злоупотребите, а и кризата започва да отшумява. Вариант, който предложи Велев, е бизнесът да поеме през следващата година първите два дни.

Със 7% ще спаднат доходите на българите за тази и следващата година, изчисли вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов след заседанието на Тристранния съвет. Кокалов посочи, че синдикатите не подкрепят представения им проект на бюджет за 2011 г., защото с него се замразяват доходите и има намаляване на разходи, без механизми за подобряване на приходите.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е защитил предложението си за увеличаване на минималната работна заплата на 270 лева, каза Кокалов. По-рано днес обаче финансовият министър Симеон Дянков обяви, че в проекта за бюджет не са предвидени средства за увеличението.

"Тук чувам някакви странни новини за намаляване на здравната вноска и увеличаване на пенсионната, значи вероятно ще бъде реципрочно с тези два процента", съобщи още Кокалов. Предложението не е обсъждано официално.