Вчера премиерът Бойко Борисов поиска по-малко почивка в държавната администрация.

Амбицията на управляващите е еднакво дълъг отпуск както в държавния, така и в частния сектор, когато работим на регламентирано работно време - 20 дни, а чиновниците в онези администрации, където има ненормирано работно време, да ползват допълнителни 5 дни.

От миналата година масово чиновниците в администрацията ползват отпуск от по 32 работни дни - 20 + 12 дни заради ненормирания труд. До края на 2010-а в много министерства чиновници с по-висок ранг на държавен служител имаха още по-голяма полагаема почивка, която кабинетът веднъж вече оряза.

През тези 7 дни, които ще отнеме държавата, безплатно, за сметка на всяко ведомство чиновниците ще се образоват и повишават своята компетенция. Според финансовия министър, реформата може да стане факт още напролет.

Много от курсовете по езици и други преквалификации може да се възложат на Института за публична администрация. И сега 2% от фонд „Работна заплата” във всяко министерство са заделени за образование, преквалификация и кариерно развитие.

„Често получаваме коментари, че не са достатъчно добре обучени. От елементарни неща като услуга... в смисъл, как се работи с клиент и се стигне до езици и работа с инвеститорите. Така че идеята, за която днес разговаряхме и следващата седмица пак ще се срещаме, е в този диапозон от 7 дни хората да са на работа, но задължително да ходят на квалификация,” обясни министър Дянков.

Бизнесът отдавна се е обявил против това служителите в държавния апарат да почиват много повече, отколкото заетите в частния сектор. Независими икономисти смятат, че реформата ще има смисъл, само ако чиновникът се самоусъвършенства в дните на отнет отпуск.

„Един пример, който давам, специално в данъчната администрация, ако всички научат английски език, така че на редица бизнеси да не им се налага въобще да правят скъпи легализирани преводи, това ще подобри драматично бизнес аспекта за привличането на чужди инвестиции и за свободното извършване на търговия,” прогнозира икономистът Георги Ганев.

Кабинетът е решен да въведе плаващо работно време и в администрацията, каквато практика има в много частни компании. „Да има един диапазон, например между 10 и 16 часа всички държавни служители да са на работа, но майките да започват по-късно, за да могат за заведат децата си на детска градина или пък по-рано да свършват. Всички да са на работа, но някой да започват по-рано, а други по-късно да свършват,” даде още една идея финансовият министър.

За плаващото работно време не се изискват законодателни промени. Такива текстове и сега има в Кодекса на труда.

Засега от двата най-големи синдиката на държавните служители се въздържат официално да коментират темата. Но неофициално профсъюзите заподозряха, че това е поредната идея на Дянков, която само след няколко седмици ще бъде забравена от всички.

Друга цел на реформата е да бъде ускорено изчистването на натрупания отпуск. По последни данни към края на 2010 г. 59 хиляди чиновници имат да ползват 2,1 милиона дни отпуск. Ако тези хора напуснат, държавата трябва да им плати незабавно 92 милиона лева. Данните за 2011-а все още се обработват и ще бъдат включени в новия годишен Доклад за състоянието на администрацията.