Това обяви говорителят на фирмата Барбора Пулпанова, цитирана от БНР .

Групата е решила да предприеме тази стъпка след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява, става ясно от съобщението .

През ноември 2015 г. ЧЕЗ е изпратила до българското правителство т .нар. Notice of Dispute, предхождаща жалбата, като е поискала решение на спора по взаимно съгласие и запазвайки си правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна не се е възползвала от тази възможност до този момент, става ясно от съобщението.

Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка, пояснява Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация. Енергийната група стъпва на българския пазар в края на 2004г. и обхваща близо 3 млн потребители.

Другите две електроразпределителни дружества, опериращи у нас - ЕVN и "Енерго-Про", също потърсиха международен арбитраж заради грубата намеса на българската държава в инвестциионните им планове.