За изминалата 2011 г. са образувани най-голям брой дела - 180 000, а събраните пари възлизат на 700 млн. лева. За сравнение, през 2006 г. са събрани по-малко от 100 млн. лева.

Причината за това според съдебните изпълнители е в икономическата стагнация. 180 000 дела са образувани за 2011 г., което е с 40 000 повече от делата през 2010-а, обясни председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. "При положение, че за изминалата година делата са с 40 000 повече отколкото през 2010 г., това показва, че икономическата стагнация в страна е сериозна и все още няма подобрение. А ние това го виждаме най-много и голям проблем за съдебния изпълнител е, че и двете страни идват, и двете искат - за едната е жизнено важно да си събере веднага вземането, а за другата - да го отложи във времето", посочи Дичев.

Дичев обясни, че задлъжнялостта се увеличава непрекъснато и то във всички сфери. "Най-много обаче са делата в полза на фирми срещу други фирми, на второ място са банките като кредитори и след това са гражданите", коментира той.

От камарата обясниха, че сред основните им приоритети са да развиват електронното събиране на информацията за длъжника и електронното запориране на сметки и имущество. До момента частните съдебни изпълнители имат електронна връзка с търговския регистър, с базата данни на НОИ, както и с Национална агенция приходи.

"Това е начинът от една страна нещата да се случват бързо и кредиторите бързо да си взимат средствата, които им се дължат - изключително важно е както за бизнеса, така и за гражданите. В същото време това ще намали разходите за длъжниците", обясни Георги Дичев.

Предстои да се проведе годишно отчетно-изборно събрание на Камарата на частните съдебни изпълнители, на което да се изберат нови ръководни органи, обясни още Дичев.