Неговата "снимка" на страната ни разбуни духовете у нас и в чужбина.
"България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна те са около половината от населението",  казва авторът на филма "Източна наслада", предаде БНР.

Филмът е част от поредицата "Новата Европа" и още преди години предизвика общественото мнение с не особено лицеприятното представяне на страната ни в чужбина. Лентата е излъчена на 15 февруари по телевизия Yesterday и на 19 февруари по Би Би Си. Тя обаче е снимана през 2007 г. и тогава също е показвана на екран.
Пейлин е правил филми и за Сърбия, Македония и Турция, но във всички тях показва хубавите им страни.

Пловдив директно е наречен "циганският град" от автора, защото тук живеят най-много цигани. И въпреки че Пейлин снима и амфитеатъра в Пловдив, кадрите въобще не влизат във филма. Филмът показва покъртителни кадри от ромския квартал "Столипиново". Британецът е качен в каруца, на фона на звучаща чалга, стари панелки, боклуци и десетки цигани.
"Какво работят тези хора?", пита Пейлин. "Повечето - нищо", отвръща му преводачката. Журналистът отпива глътка безалкохолно и шептейки към камерата, шеговито казва: "Да се махаме оттук".

След това авторът прави интервю в дома на Азис, в което основната тема е за дискриминацията на ромското общество, съобщи Livenews.
"Ти ли си най-известният циганин в държавата? А как се чувстваш? Има ли дискриминация към теб?", са част от въпросите на журналиста, на които Азис отговаря утвърдително. "Защо? Какво не харесват хората у теб, та ти си музикант. Не си политик", продължава водещият. "Този цвят на кожата ми не е тен. Такъв съм се родил. Това явно винаги ще е трън в очите на някои", отговаря Азис и интервюто с него приключва.

Археологът проф. Николай Овчаров първи реагира срещу скандалния филм.
"Право на всеки автор е да си направи както иска филма, но все пак беше чудно защо във филма не влязоха толкова важни и емблематични български паметници. И въобще не се говореше за българската култура, а единствено за циганска държава. Точно такива бяха думите", коментира Овчаров пред националното радио.

Според него граждански активните българи не се интересуват дали това е отношение или евтина сензация.
"Но в социалните мрежи повечето мнения са категорично против това представяне на България. При всяко положение търсенето на евтини сензации на гърба на нашата култура и на нашето и без това нелеко съществуване, мисля, че не е най-доброто, което могат да правят режисьори от такъв ранг", подчерта Овчаров.

По-късно днес той даде пресконференция, на която обясни, че през 2007 г. лично се отзовал по молба на организатора на "София филм фест" Стефан Китанов да участва в създаването на филм, който в навечерието на присъединяването ни към Европейския съюз да запознае Запада с българските достойнства и историческо наследство. Тогава Пейлин снимал на място проучванията на комплекса Перперикон, но после кадрите не били включени във филма. Етнографските комплекси в Широка лъка и Златоград също са игнорирани.
Археологът допълни, че подобен еднократен акт може и да е злонамерена случайност, но всяко повторение е по-скоро тенденциозна манипулация, предаде КРОСС.

Последна актуализация в 12,30 ч.