От там по традиция предложиха и алтернативен бюджет, в който има излишък от 1.1 млрд. лева.

Увеличението на бюджетните заплати ще бъде платено през по-голяма данъчна тежест, обясни икономистът Петър Ганев.

Около 700 милиона повече за заплати - 129 си ги взема обратно като данъци, а от другите данъкоплатци и пушачи ще вземе още 450, смята експертът.

Икономическият цикъл и бюджетните показатели позволяват трупането на буфери, а това става чрез допълнителни постъпления във фискалния резерв, допълни Калоян Стайков:

Рано или късно, ще има нова криза и всички сме наясно с това. Въпросът е, че не знаем кога е. Но, когато и да е, е хубаво да сме подготвени, а не да се изненадваме, както ни изненадва снегът всяка година.

Икономистите предлагат забрана за преместването на партидите за втора пенсия в НОИ, но 2% от здравната вноска да отива в частна здравна каса.

Експертите на ИПИ предлагат премахване на "неефективни" данъци, като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните премии, както и премахване на данъчните преференции като намалената ставка ДДС върху туризма.

Предлага се също отказ от увеличението на осигурителната вноска за държавна пенсия (заложено увеличение от един процент от 2018 г.), отпадане на възможността за прехвърляне парите от пенсионните фондове към солидарната система (държавното обществено осигуряване).