По този начин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира по bTV, разследването на телевизията, което показа, че здравният министър д-р Николай Петров като директор на ВМА е сключил договори за почти 1,2 млн. лв. с фирмата на своя зет. Разследването на bTV посочва, че здравният министър проф. Николай Петров – за периода, в който е бил директор на Военномедицинска академия (ВМА), а неговата дъщеря Руслана Петрова, началник на политическия кабинет на предишния здравен министър Петър Москов, е спечелил обществените поръчки, което е модела "поръчки от наши хора". 

В същото време преди дни в интервю за „Тази неделя” проф. Николай Петров обяви, че никога не е работил с близки хора. 

Одитът на ВМА е направен от Министерство на отбраната, в периода в който началник на здравното заведение е проф. Петров. 

Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на професионалист, подчерта днес Цветанов.

Той припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка с одитния доклад, от който става ясно за „семейните поръчки” във ВМА. 

Една от обществените поръчки, на които одиторите обръщат специално внимание е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи - импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лева с ДДС (сумата от 1 177 731 лв.). Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие – Инвекс” е подписан на 13 януари 2015 г. Проверката на министерството на отбраната установява обаче, че в сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. 

Справката на bTV в регистъра на Агенцията по обществени поръчки също потвърждава, че въпросният договор е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или БУЛСТАТ. Нещо повече – „Ортопедие – Инвекс” изобщо не е регистрирано по БУЛСТАТ дружество за конкретната обществена поръчка. А това е нарушение на закона, категорични са одиторите.   Военната болница е нарушила закона, подписвайки договор с дружество, което няма регистрация по ДДС. Въпреки изричното изискване по закон, договорът с дружеството, което не е регистрирано по БУЛСТАТ все пак е подписан. 

Николай Петров отговаря писменно за телевизията на въпрос защо е сключен договор с дружество, което няма регистрация по БУЛСТАТ и какви са били мотивите му да не приложи разпоредбите на закона? Единственият критерий за избор на изпълнител по тази обществена поръчка е „най-ниска цена”. 

„Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки договор, след проведена обществена поръчка. Същите служители следят дали са представени необходимите документи за сключването на даден договор. Договорът се подписва от възложителя едва, след като е удостоверено, че същият е съобразен с разпоредбите на закона”, заявява министър Николай Петров. 

„Ще направим заседание, ще се запознаем с всички факти”, заяви днес Цветан Цветанов. По думите му Петров не е изразил притеснения от одита.

Цветанов говори и за конгреса на БСП и продължи с атаките си срещу опозицията. Според него левицата е провела конгрес не заради търсенето на управленска алтернатива, а за да се изчисти от вътрешната си опозиция.

„БСП е дива опозиция. Видяхте ли някъде нещо разумно, нещо, което да бъде алтернатива?”, запита той и заяви, че социалистите са се отдали на клюкарство и неистини.

ГЕРБ обвиниха БСП, че формулират фалшиви новини От управляващата партия се почувстваха длъжни да отговорят на критиките, отправени на конгреса на левицата вчера Цветанов показа и данни от Корупционния индекс на Центъра за изследване на демокрацията, според който усещането за корупция е било най-високо по времето на кабинета „Орешарски”, а най-ниско – докато ГЕРБ са били на власт.

Бившият силов министър отрече ОЛАФ да разследва строителството на магистрали у нас, но от думите му се разбра, че вероятно има проверка:

„Проверка е съвсем различно от разследване. Всеки един може да подава сигнали в европейските институции и българските институции. Когато се прави проверка не значи, че има нарушение”.

Цветан Цветанов е предложил на конгреса си на 26 ноември ГЕРБ да излязат с политическо решение, че никога няма да правят коалиция с БСП:

„В тази ситуация, в която се намираме, смятате ли, че те могат да бъдат национално отговорна партия?”.