От приказки за съдебната реформа да преминем към действия,  каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че БСП е против начина на съставяне на звеното, предложен от управляващите.

"Вече има публикуван проект на антикорупционен закон от правителството, който предвижда създаването на специалното звено, чрез сливане на досега съществуващите агенции – БОРКОР, конфликт на интереси и отнемане на имущество. Ние сме против този начин на съставяне на звеното, защото то е механичен сбор от досега съществуващите органи. При това се предвижда и хората да останат същите, да няма разследващи функции. Начинът на избор на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено", посочи Нинова.

Лидерът на БСП отбеляза, че от партията имат алтернативно предложение специалната дирекция в ДАНС да бъде извадена от там, само тя да представлява това звено и да има разследващи функции.

Нинова посочи, че идеята на БСП е директорът на това звено да се назначава от президента, членовете да се избират от парламента с две трети мнозинство. „Целта е този орган да бъде независим“.

В тази връзка вчера проведох разговори с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Висш адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателя на ВАС Георги Колев, декана на юридическия факултет Сашо Пенов. Не успях с г-н Лозан Панов да говоря, защото е в отпуск, но разговаряхме с екипа да изпратим писмено всичко, което имаме, уточни Нинова.

Тя съобщи, че са изпратени писма-покани за започване на консултации в парламента между 21.08 и 10.09.

Целта ни е да се състои най-накрая истински разговор за съдебната реформа и борба с корупцията. Години наред много правителства имитират такава и резултата го виждаме – никакво чувство за справедливост. Искаме, чрез тези консултации, аргументи „за“ и „против“, обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова.