По нейно предложение, на последния конгрес на БСП мнозинството гласува решение, че нито един партиец не може да бъде депутат повече от 12 години - или три мандата. Това предизвика напрежение сред старите кадри, които Нинова смята да „пенсионира”.

Сред тях са Божинов, бившият лидер на партията Михаил Миков и едно от най-известните й лица - Янаки Стоилов.

Тази сутрин Георги Божинов коментира пред bTV, че още преди да бъде приета идеята за мандатност, той е заявил, че няма да се кандидатира за следващ мандат.

Вярно е, че повече от 1000 души бяха заедно с мен депутати. Някои си заминаха след първия опит, други не се забелязваше, че са в парламента, а онези, които са останали и правят впечатление, са много благодатна почва да се каже: „Стига вече, време е да си вървят”, смята Божинов.

Според него обаче на БСП й трябват компетентни кадри, за да анализират схемите на "паралелната държава”.

По думите му той лично не е обиден от това, че ще бъде „пенсиониран” като депутат, защото и без това е на прага на пенсионната възраст, но:

Колегите ми, хора които поддържаха линия, която животът потвърди, да им кажеш, че промените изискват промяна и в тяхната позиция в политиката, е повод не само за обида”.

Вчера обаче друг висш кадър на БСП - Весела Лечева, заяви, че промените в устава не са чистка, а възможност за обновление.

Кирил Добрев пък коментира, че те могат да бъдат полезни със съветите си и ако са извън парламента.