Европейски дипломати потвърдиха, че Сърбия и Румъния са постигнали споразумение, което ще позволи на лидерите на ЕС да предоставят на Белград официален статут на кандидат за Еворопейския съюз.

 Според запознати с преговорите по проблема, Букурещ е постигнал компромис с Белград, с който се гарантира, че правата на румънското малцинство в Сърбия ще бъдат защитени. Този проблем беше повдигнат от Румъния в началото на седмицата и именно той попречи на външните министри на ЕС по-рано тази седмица да отворят пътя за Сърбия да започне процес на присъединяване към блока, предаде АФП.

Двете страни са се споразумели за свободно изясняване на националността на представителите на влашкото малцинство, предаде и електронното издание на сръбския вестник БЛИЦ.

Вчера сръбският президент Борис Тадич заяви, че проблемът с власите в Войводина се състои в това, че Румъния очаква всички власи, които живеят в Сърбия да се самоопределят като представители на румънското национално малцинство. Това обаче все по-рядко става, което явно кара някои хора в Букурещ да проявяват нетърпимост.
"Разбираме Румъния, но ние не можем да се откажем от своите принципи", завърши изказването си Тадич като добави, че официален Белград уважава спазването на международните конвенции за правата на човека.

Според публикации по-рано днес в сръбски медии Румъния се е опитала да изнудва за членството си в Шенген, с одобряване на кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС.„Румъния е имала твърда позиция за правата на власите в Сърбия, но истината е, че се опитва да изнуди членство в Шенген”, заявил неназован дипломат пред сръбския вестник "Ало".
Натискът от западноевропейски страни и от САЩ е променил позицията на Румъния в последния момент.

България ще продължи да подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС и няма да обвързва решението да й се предостави статут на страна-кандидат с членството на България в Шенген, заяви българският премиер Бойко Борисов. Коментарът му беше направен в отговор на въпрос от чуждестранни медии за подобна позиция на Румъния.
„България винаги е подкрепяла Сърбия и винаги сме казвали, че между нас, Хърватия и Европа не трябва да има такава празнота, каквато е Сърбия като не член на ЕС”, посочи Борисов.

„Сърбия заслужава статут на кандидат, тъй като изпълни всички ангажименти, които поискаме от нея. От наша гледна точка, лидерите на ЕС трябва да гласуват в подкрепа на статута на кандидат за европейския блок”, каза преди ден  председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.