Налице е по-важна фигура от него. Разследването продължава, информира говорителят в интервю за телевизия RTL.

Салах Абдеслам, основният заподозрян за атентатите в Париж, и един от съучастниците му, са били отведени тази сутрин от болницата, където им е била оказана медицинска помощ.

Това съобщи в Twitter кметът на Брюксел Иван Мейор. Предстои те да бъдат разпитани от полицията и от съдия.

Двамата бяха леко ранени при залавянето им вчера.

Абдеслам е бил прострелян в крака.

В момента на залавянето му той не е бил въоръжен и не е стрелял. Другият ранен съучастник също вече е преместен.

Той е нова фигура в разплитането на аферата – мъж на име Монир Ахмед Аладж, който е имал фалшив сирийски паспорт. Той е бил спиран за проверка заедно с Абделслам в град Улм, Германия, на 3 октомври 2015 година, съобщи Тиери Верц. Тогава са му снети пръстови отпечатъци, които после са били открити при обиски в град Овле, югозападно от столицата, непосредствено след Парижките атаки.

Останалите арестувани са двама мъже и една жена от семейството, укривало в апартамента си Абдеслам.

Общинското жилище в квартала на Брюксел – „Моленбек“, е на 500 метра от родния дом на заподозрения терорист, както и в непосредствена близост до домовете на семействата на всички известни досега атентатори от Париж.

Докато беше снощи в Брюксел заедно с белгийския премиер, президентът на Франция Франсоа Оланд поиска бързото екстрадиране на Абдеслам.

Белгийските следователи обаче предупреждават, че Салах Абдеслам може да бъде предаден на Франция, едва след като бъде подробно разпитан за участието му в терористичния заговор.

Салах Абдеслам обаче отказва да бъде екстрадиран във Франция, предаде AFP, като се позовава на адвоката му Свен Мари. Той съобщи, че срещу клиента му официално са повдигнати обвинения и той е задържан във временния арест.

„Той сътрудничи на белгийското правосъдие. Още отсега мога да ви кажа, че ще отхвърлим искането за екстрадиране към Франция“, обясни адвокатът.

Междувременно в Елисейския дворец започна извънредно заседание на френския Съвет за отбрана, свикан от президента Франсоа Оланд, във връзка с арестуването на Салах Абдеслам. Целта е да бъде разгледана цялата информация около проведените специални операции и борбата с терористичните мрежи, както съобщават от обкръжението на президента.

Според съдебни експерти процедурата по екстрадирането на Абдеслам може да отнеме поне два месеца. Френската полиция би могла да следи и участва в разпитите му в Белгия.

Процесът му във Франция трябва да се състои от специално съставен съд. Възможно място за излежаване на бъдещата му присъда е затворът във Френ, известен със строг режим и наблюдение.

Разследването откри редица доказателства за ключовото участие на Абдеслам в организацията на атентатите в Париж и Сен Дени на 13-и ноември - резервации на апартаменти и автомобили, телефони, пояс с експлозиви, но внезапното му изчезване от сцената на атаките остава загадка.

Семействата на жертвите, които в понеделник ще бъдат приети от президента Оланд, посрещнаха с облекчение новината за ареста и за бъдещ процес.

Мнозина от тях обаче изразиха скептицизъм, че Абдеслам ще пожелае да говори в съда.

Задържането на Абдеслам, чиято роля в атентатите засега е неизяснена, е станало възможно, след като по-рано тази седмица бе извършена операция в брюкселския квартал "Форе".

Там следователите отивали да проверят празен апартамент, но се натъкнали на терористи, които стреляли по тях. Един терорист бе убит - това е мъж, пратил пари за наемането на квартира за терористите, ликвидирани в парижкото предградие "Сен Дени".

Други двама терористи избягаха при операцията във "Форе" - това са били Абдеслам и Шукри.

Междувременно залавянето на Абдеслам стана повод медиите да потърсят отново близки на загиналите при терористичните атаки срещу концертната зала Батаклан на 13 ноември 2015 г.