Това заяви в Пловдив при откриването на обновения Археологически музей зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, цитиран от "Фокус".

Панагюрското златно съкровище, което днес може да бъде видяно за първи път от 36 години в Пловдив, се превърна в "ябълката на раздора" между пловдивския кмет Славчо Атанасов и Министерството на културата и Националния исторически музей (НИМ). Скандалът избухна за това къде да бъде постоянната експозиция на съкровището - в Пловдив или в НИМ в София.

"Паметници от типа на Панагюрското съкровище са изключителна публично държавна собственост и само министърът на културата, с оглед на функциите на всеки музей, разпорежда кой паметник къде да бъде", заяви министърът без портфейл Божидар Димитров, който до влизането си в кабинета бе директор на НИМ, а в момента е в неплатен отпуск, цитиран от КРОСС.

В петък оригиналът на Панагюрското съкровище пристигна в Пловдивския археологически музей, а Славчо Атанасов и директорът на музея Костадин Кисьов заявиха, че уникалните златни съдове остават в постоянната експозиция и ще напускат музея само при участие в изложби в и извън страната. От Министерството на културата опровергаха тази информация с обяснението, че съкровището е предоставено на музея само за 2 месеца, след което ще бъде върнато в НИМ.

Междувременно Атанасов изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с настояване съкровището да бъде оставено в града. Според кмета темата не е политическа, а пловдивска кауза, която са защитавали всичките му предшественици. По думите му, именно Пловдив е мястото и по-специално новият Археологически музей, където то да стои с пълен блясък. Кметът заяви, че именно в обновения музей е изградена единствена и уникална система за сигурност в цялата страна.
"Така съкровището ще е на сигурно място, а ще има и жива охрана както отвътре, така и отвън", уточни той.

От своя страна зам.-министър Тодор Чобанов, който присъства на откриването на обновения музей, помоли журналистите да спрат със спекулациите по тази тема, за да не се обидят откривателите на съкровището от Панагюрище, които също биха могли да претендират. И според него Панагюрското злато трябва да е в НИМ.

"НИМ представлява всички музеи в страната. Когато е създаван, той е бил без експозиция, защото на практика неговите експонати са на базата на над 20 музея в страната", допълни Чобанов, цитиран от bTV.
Той обаче уточни, че Панагюрското златно съкровище ще остане в инвентарните книги на Археологически музей в Пловдив и в него ще се привеждат пропорционално всички приходи, когато то пътува.