В момента Европа я интересува дълговата криза, а не проблемите на България. Но за тях една държава със строга фискална политика като България може да бъде само плюс, добави Данев. Той каза, че едно е Гърция, Португалия, Испания, друго е България. "Така че за европейските държавници колкото по-малко грижи имат с България, толкова по-добре, а всички останали проблеми са на заден план. Това показва, че във всички случаи не сме страна, която може да формира политиката на Европа и ние се чувстваме далеч от тези големи събития, които стават в Европа", категоричен бе председателят на БСК.

Той заяви, че усилията на финансовия министър Симеон Дянков са положителни са запазването на финансовата стабилност. "Но имаме ниска грамотност на трудовия ресурс, изнасяне на добавена стойност на големите чуждестранни инвеститори от страната, това са потоци, по които България никога не може да постигне висока производителност на труда в Европа. Това ще продължава докато не се подобри бизнес средата, докато не се направят строги правила във всяка сфера и докато не си направим необходимите реформи в образователната сфера", подчерта Божидар Данев.

"Няма ефективност на публичните разходи, ние разходваме, а престъпността расте, така че защо да не подкрепим господин Дянков, категорично го подкрепяме. Основна цел трябва да бъде постепенно доближаване до структурата на бюджетите на другите европейски страни, а нашата структура е коренно различна", посочи Данев. Той каза, че популизмът не работи в нито една страна за излизане от кризата, дори и за просперитета на икономиката. "Същественото е, че имаме прекалено много преразпределение на средствата и прекалено много лобизъм в законите. Все повече влиянието е решаващ фактор, докато това е решаващ фактор, няма да има просперитет в икономиката", категоричен бе Данев.