Договорите за реконструкцията на Храм „Успение Богородично“ в град Брегово, Храм „Свети Великомъченик Георги“ в бреговското село Делейна, Храм „Свети Георги Победоносец” в шуменското село Тимарево и църквата „Свети Великомъченик Георги” в Белоградчик бяха подписани в присъствието на премиера Бойко Борисов в Гранитна зала на Министерския съвет, съобщи БТА.

Предвижда се в Девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица” в дупнишкото село Ресилово да бъде изграден парк за отдих, сцена, детски кътове за игра, чешма с мостче и да бъде извършено цялостно озеленяване.

Договорите са на обща стойност близо 2 милиона лева.

"Българинът в ежедневието си не е много набожен, но когато дойдат празници, целият народ се стича към храмовете и като види един рушащ се храм и самочувствието му е такова", отбеляза Борисов в приветствието си. Той призова представителите на църквата като проповедници, да укрепват българския дух и самосъзнание. "Ние също много разчитаме на това, че ни водите по верния път и най-вече, че Началника ни помага. Това е най-важното. Още веднъж - продължавайте. Над 40 млн. са много пари. Разходвайте ги точно и правилно”, допълни премиерът.

Величкият епископ Сионий каза в приветствието си, че днес е паметен ден за България и за църквата, заради жеста на правителството в подкрепа на ремонта и възстановяването на храмовете. Отец Никанор от Гигинския манастир благодари на премиера за застъпничеството и добави, че така подобава на управниците - да се грижат за църквите.

През юни министър-председателят посочи, че не е важно колко джамии има в страната, а колко църкви са построени. Той каза, че всяка седмица в страната се откриват нови или реставрирани църкви и манастири и беше категоричен, че в условията на икономическа и нравствена криза религията играе много важна роля в живота на хората. 
„Аз съм свидетел как след всяко откриване на нова църква лицата на хората се променят и те започват да гледат по-оптимистично в бъдещето”, каза тогава Борисов.