Вчера билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас за откриването на председателството, беше свален.  

От фирма "Метрополис" обясниха, че са решили да свалят плаката заради нарушен договор, който бил "с предвидена визия, която популяризира СЪБИТИЕ".

"Работим от доста години с АРГЕНТ 2002 ООД и не очаквахме да бъдем подведени от тях, което очевидно стана факт и ни превърна в жертва на саботаж. След като визията беше монтирана, констатирахме, че не е събитие, а синдикално послание", заявиха още от фирмата.

Премиерът Бойко Борисов обаче коментира:

"Истински възмутен съм от това, което е направила една частна фирма и са свалили билборда за протеста на полицаите. Утре ще се видя с тях, но това, което съм разпоредил на Лиляна Павлова, е колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се предостави, защото не ни пречат".

В отговор от синдиката заявиха:

"СФСМВР получи предложение от правителството на Република България да използва за периода до 15 януари 2018 г. един от билбордовете, които са запазени във връзка с председателството на Съвета на ЕС.  Оценяваме изключително високо този жест на правителството за възстановяване на една несправедливост, но няма да се възползваме от това предложение".

Оттам смятат, че в момента е много по-важно да бъде решен проблемът с ниските възнаграждения на служителите в МВР, които водят до сериозна демотивация на работещите в системата, правят професиите „полицай“, „пожарникар“ и „спасител“ неатрактивни и занижават качеството на услугата „сигурност“, която доставя МВР.

Представителите на СФСМВР заявяват, че предпочитат на планираната на 11.01.2018 среща с министър- председателя да бъдат решени устойчиво проблемите с ниското заплащане на работещите и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030.

От Федерацията отдават много по-голямо значение на това, отколкото на един билборд.

Борисов обаче заяви, че всеки милион, който е даден за увеличение на заплати, е в секторите на сигурността.