Очаква се двамата да обсъдят необходимостта от ефективно управление и контрол на външните граници на Европейския съюз и ключовото им значение за сигурността на Съюза. Ще бъде разгледана темата за разширяването на Шенгенското пространство, както и други актуални теми от двустранните отношения и европейския дневен ред.Това гласи официалното съобщение.

България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо, протестира неотдавна в Брюксел Бойко Борисов.

Той продължи със сравненията: Как бързо успяхме да направим заграждения; най-добре пазената граница (разбирай българската),.. в едната държава толкова милиарди вляха, а ефектът е много малък?

Борисов се обърна към противниците на българското членство в Шенген, като ги упрекна, че си измислят някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измислят. В същото време българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност.

Това премиерът ще може да обясни и лично на холандския си гост.
Само една страна не ни пуска от страх заради наплив на мигранти, убеден е Борисов и по думите му това е истинската причина, а не липсата на върховенство на закона у нас, както се твърдяло. Той не назова страната, която не ни пуска в Шенген, но от думите му стана ясно, че става дума за Холандия.

Да припомним неколкократно повтореното изискване на Рюте към България: два положителни мониторингови доклада на ЕК. Скоро се очаква механизмът за наблюдение да бъде снет, може би с нито един положителен доклад.

Ще влезем ли в Балкански Бенелюкс? >>

Предпазлива подкрепа даде канцлерът Ангела Меркел при гостуването си неотдавна в София. Тя ни похвали, че пазим добре външната граница на ЕС (тази с Турция). Канцлерът обаче не се ангажира със срок и потвърди позицията на Берлин, че влизането ни в шенгенската зона трябва да стане на етапи - първо по летищата.

Нейният партньор в консервативната коалиция - Християнсоциалния съюз, обаче не смята така. Партията категорично се обяви против приемането на България в Шенген сега. В този момент приемането на България е изключено, тъй като е още рано за това. Разширяването на Шенген не може да става за сметка на сигурността на германските граждани, заяви членът на партията, баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман.