"С цялото ми уважение към това, че всеки има право да пуши или не, сигурен съм че забраната няма да отпадне. Постепенно хората свикват с това и не виждам основание да се отменя," каза Борисов.

Той припомни, че преди време е било разрешено да се пуши дори в самолетите и в градския транспорт. "В наши дни това не само че е забранено, но е и знак за лошо възпитание. Ако някой запали цигара в рейса, сега веднага ще му се нахвърлят", коментира министър-председателят.

Забраната за пушене на закрити обществени места влезе в сила на 1 юни тази година. Освен това бе забранено да се пуши на стадиони, детски площадки, градини и училища и прилежащите към тях терени и тротоари. Не може да се пуши и на работните места.

След като забраната влезе в сила, собствениците на заведения продължават да искат отмяна на пълната забрана, защото това застрашава бизнеса им. Ресторантьори предложиха да има заведения за пушачи и непушачи, които да са с различен данъчен режим.

По експертни разчети икономическите ефекти от забраната се изразяват в над 228 млн. лв. по-малко приходи за бюджета годишно. А според НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" намаляват с 10 700 души, което прави сектора с най-висок процент намаляване на заетостта, предаде "Фокус".

Затова днес представители на собствениците на заведения в България организират протестен митинг за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията. Шествия ще има и във Варна, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Велико Търново и Бургас.
Протестът в столицата ще се състои от 15.30 часа пред Народното събрание.

Преди седмица депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха промени в Закона за здравето с искане за отпадане на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията. Тогава Гумнеров заяви, че след въвеждане на забраната българите пушат с 8 % повеаче цигари, отколкото преди нея.