„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг.

Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане.

Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

МОН предложи преди дни нови учебни планове и програми, което предизвика широк обществен дебат и недоволство. Часовете по история, география, биология, физика и химия ще са задължителни само до десети клас. Увеличават се учебните седмици за първи, четвърти и седми клас. Около 30 произведения ще отпаднат от задължителната програма по литература в средното образование. В 7-и и в 10-и клас обучението по литература, по история и география ще е свързано изцяло с България.

Тодор Танев: Научих от медиите

За цялата изминала година Министерството на образованието в този състав, в който е в момента, е отличник – ние сме свършили и преизпълнили работата, която се очакваше от нас. Така проф. Танев коментира искането за оставка. Научих от медиите за това, каза още той.

Относно възможните имена за следващ просветен министър, проф. Танев коментира:
"Доколкото знам Реформаторският блок доста отдавна заседава и разсъждава за това кой да бъде мой наследник. Знам две три имена, които винаги са се въртели. Те особено в началото, та и до ден днешен, не са ме възприемали добре на този пост".

По-рано днес от Патриотичния фронт поискаха три оставки на хора от образователното министерство заради скандала с учебниците и новите учебни планове. ПФ поиска оставките на директора на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова, Мюйессер Солак - началник на политическия кабинет, и на ресорния заместник-министър на образованието Ваня Кастрева.

Реформаторите: Оставката се очакваше

Оставката се очакваше много от преди това и ние бяхме поставили въпроса и пред колегите от Реформаторския блок, макар и безуспешно, коментира Радан Кънев от Демократи за силна България по БНР.

Поисканата оставка на министър Тодор Танев е бягство от отговорност за съсипията в образованието, заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. "Не някой друг, а ГЕРБ наложи закона за предучилищното и училищно образование - грубо и безпардонно, без да се интересува от аргументите на опозицията и професионалистите. Ние от "БСП лява България" настояваме този закон да спре действието си и да бъде отменен", каза Мерджанов, цитиран от БТА.


АНКЕТА: Приемате ли промените в учебните програми?