Той бе категоричен, че единственото спасение е Пламен Орешарски да запази самообладание, защото ако той подаде оставка в момента, държавата ще рухне и ще отидем към гражданска война.

Георгиев разчитал на това, че премиерът е национално отговорен и няма да подаде оставка под натиска "на тази шизофрения, която е пълзяща".

"Преди месец казах, че ако политическата шизофрения на Бойко Борисов не бъде изолирана от обществото, ако този човек не бъде изолиран, нещата в България ще се случват много зле. Оказа се, че съм бил прав. Политическата шизофрения на Бойко Борисов се оказа твърде заразна", коментира той пред БНР.

По думите му към тази шизофрения с необратими симптоми заболявал и "т.нар. Реформаторски блок". От дясното обединение обявиха чрез протести, че подкрепят студентската окупация.

Според Георгиев всичко това се правело в името на идването на Борисов и реформаторите на власт. 

Медиите пък се страхували от това да се чуят позиции против окупацията, особено от преподаватели в СУ.

По думите му е твърде наивно и преувеличено да се каже, че има "страхотна окупация" на университетите в България, която едва ли не заплашва устоите на демокрацията в момента. Това били измислени неща, а законите и демокрацията не се реализирали с незаконни средства,

"Обстоятелството, че някаква аудитория в Търновския университет била окупирана, каквото и да означава това, че някаква аудитория в УНСС била окупирана, НБУ и т.н. Вярно е - ректоратът в СУ е окупиран, но аз не виждам никъде другаде окупация в този смисъл, който се употребява", добави професорът.

Окупацията на студентите обаче продължава и днес, макар събранието на студентските съвети да се обяви против нея. Тази сутрин студенти от НАТФИЗ отново блокираха за кратко ул. "Георги Раковски" в София, но този път не с танци, а с конкретно послание:

"Днес казваме: Ние недоволните движим времето напред. В борбата си срещу неморалното, цинично и безотговорно правителство, начело с Пламен Орешарски, ние се обединяваме против репресията на наши колеги от цялата страна. В този момент много от тях са подложени на психологически натиск и заплахи".