Премиерът отиде в Народното събрание, за да изложи становището си за очакваното спиране на проекта, заявено от руския президент Владимир Путин. Борисов подчерта, че е разбрал за случващото се именно от изказването на Путин в Турция.

Южен поток” мина през етапи, в които включително и сегашното правителство, все още не можем да се доберем до договора за строителство. Не знам предишното правителство дали ги е чело. На нас все още не ни се дават. Аз съм чул, но не мога да прочета, защото не ми се дава от коя година и колко печалба ще имаме от преноса на тази газ. Ако някой знае - Петър Чобанов, Драгомир Стойнев, да ми посочи къде да го видим", заяви Борисов.

И помоли парламента, "ако трябва силово да ги вземем, за да видим какво пише".

Той призова, когато се говори от телевизионните студиа по темата, да се има предвид, че решенията на МС, които са взимани, са писмени и могат лесно да бъдат прочетени.

"Да се съсредоточим и да се види, щом е толкова изгоден „Южен поток” - за 400 млн. евро на година, да го спасим. Ако е 400 млн. евро на година, това означава половината от 3 млрд. да се изплатят за година-две. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета колко и от коя година ще имаме от преноса на този газ печалба и колко”, каза още Борисов.

Премиерът обяви, че не приема за диверсификация "същия руски газ да го взимаме от Турция и Гърция", и коментира, че ще поиска от Брюксел да разбере как и дали Гърция ще спази Третия либерализационен пакет и ще ни предоставя ли Гърция газ в съответствие с пакета.

"Ако газта обиколи България и влезе от Гърция, това диверсификация ли е? Не го намирам за диверсификация, ние работим по интерконекторите, заложили сме 100 млн. лева в новия бюджет за интерконектора с Гърция", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Министър-председателят призова депутатите да проведат конструктивен диалог и да поставят конкретни задачи към него във връзка с позицията на България, за да може при посещението си в Брюксел утре да я представи пред председателя на ЕК, "вместо да се чете кой колко е допринесъл или попречил на проекта". Той ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Борисов имал няколко въпроса, които ще постави, но би било добре да му бъдат препоръчани от парламента. Той не уточни какви са те, но бе категоричен:

"Ние като парламент ще искаме отговори от Брюксел. Не би било честно България да не отстоява европейските принципи. Партиите и вляво, и дясно имат своите права да питат руската страна защо тези договори и преговори вървят. Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България. Колегите от БСП, ДПС и "Атака" са подписали спирането на проекта и това е безспорен факт”.

Премиерът припомни, че предшественикът му Пламен Орешарски е изпратил писмо до всички министри да спрат дейността по „Южен поток” и го даде на председателя на НС Цецка Цачева, която прочете част от него.

Борисов обяви, че днес на заседанието на Министерски съвет ще бъдат разгледани спрените концесии за Силистар и Терез.

От това, което съм разговарял, България не само ще има за своя консумация газ, но и ще може да изнася. Това е надеждата за бъдещото поколение. Това не е само 100% диверсификация, това е гарантирано бъдещо за нашата икономика, че ще има евтино парно”, обясни премиерът.

Вчера и президентът Росен Плевнелиев заяви, че никой не знае дали печелим или губим от спирането на проекта, защото няма договор, в който да са заложени приходи.


АНКЕТА: Кой губи от спирането на "Южен поток"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За "Южен поток" и "пропуснатите печалби" на България