В писмата, подписани от лидера на партията Бойко Борисов, се казва, че в материалите по делото срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, се намира предложение на разследващите до наблюдаващия прокурор за предсрочно прекратяване на използваните СРС по отношение на контролираните лица.

Това, посочва Борисов, цитиран от прессцентъра на партията, недвусмислено сочи, че е имало разрешение за прилагане на специални средства, но не е посочено срещу кои лица. Но е употребено множествено лице, което - казва Борисов, означава, че са повече от един.

"След като Цветан Цветанов е единственият обвиняем по това дело, няма никакво съмнение, че и спрямо него е използвано специално разузнавателно средство“, смята Борисов.

По думите на председателя на ГЕРБ, това означава, че са подслушвани всичките телефонни разговори на Цветанов с Бойко Борисов, като председател на ГЕРБ, с народните представители, областните координатори, членовете и симпатизантите на ГЕРБ, с международните партньори на ГЕРБ от Европейската народна партия, както и с адвоката на Цветанов – Д-р Ханс Петер Ул, който е депутат в германския Бундестаг.

Това превръща казуса в политически скандал не само на национално, но и на международно ниво“, категоричен е Борисов.

Писмата са адресирани до:
  • председателя на Европейската комисия Жозе Барозу,
  • председателя на Европейския парламент Мартин Шулц,
  • председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол,
  • председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода,
  • президента на Алианса на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън,
  • европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг,
  • европейския комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом,
  • ПАСЕ и ОССЕ.
От Монтана, където отиде на политически срещи, Борисов заяви, че структури на бившата Държавна сигурност организират послушването на разговорите му, за да знаят опонентите му какво прави и с кой говори. Той призова подслушаните разговори да се пазят, тъй като смята да ги използва като доказателство в съда за незаконно подслушване срещу себе си.