В Ню Йорк, където е на посещение за сесията на общото събрание на ООН, Радев определи избора на "Грипен" като напълно прозрачна процедура, предаде БНТ.

Той отрече да е давал становище за този тип самолет.

Президентът призова премиера да не дели страната и отделните сектори на порции, и да ги тегли - на един повече, на друг - по-малко и всеки ден да си мени решенията.

Искам да напомня на премиера, че ресурсите са у него, но и отговорността е у него, изтъкна президентът.

"Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Това е стратегическа сфера. Мога да посъветвам, да помоля министър-председателя наистина да си организира добре всички съветници, които работят за него и своята парламентарна група, да четат. Нека не го заблуждават с глупави становища", коментира Радев.

Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения“, заяви още той.

Вчера премиерът Бойко Борисов изрази съмнение, че изтребителите "Грипен" са най-добрият избор за България. Според него, те се предлагат и без допълнително въоръжение.

Борисов отхвърли упреците, че за самолетите правителството е "подвластно" на лобисти и обвини служебното правителство, че за 1 месец е направило "сделка за поне 3 млрд.". 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни, критикува Борисов кабинетът, назначен от президента Радев. 

Премиерът също така даде приоритет на сухопътната бойна техника пред авиацията, а също и на заплатите и пенсиите, с думите: "Тези изтребители за какво ни трябват в момента".

Президентът Радев заяви още, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен".

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров обаче показа в студиото на bTV "опорни точки", които Радев, като началник на ВВС през юни 2014 г., е подготвил за Орешарски, които са били използвани по време на среща с представител на „Сааб”, производител на "Грипен".