За срещата се разбра преди няколко дни от тамошните медии, а у нас за нея не беше съобщено изобщо. По-късно от Министерски съвет обясниха, че разговорът се е състоял по време на обиколка на Масуд Барзани и бил напълно неофициален, дори не се водел за работен, заради това двата протокола се разбрали да бъде обявен само от кюрдската страна.

Според съобщението Борисов и Барзани са обсъдили бъдещия референдум за независимост на автономната територия.

"Това, което предизвиква много съмнения, е когато се провежда среща с лидер, с президент на такъв ключов за стабилността регион, без да бъдат информирани българските медии. Всъщност моето питане не е защо се е състояла такава среща – проблем е, че има съмнения точно какво се е договаряло. Обещавали ли сме - както казват кюрдските медии - военна помощ? Както и бъдещата независимост на автономната иракска област Кюрдистан? Моето питане е дали това е вярно", заяви тази сутрин пред bTV Йончева.

Още през септември 2014 г. обаче служебният кабинет "Близнашки" обяви, че България е изпратила оръжие на кюрдите в Северен Ирак за борба с "Ислямска държава". Тогава бе уточнено, че военната помощ е осигурена от Министерството на отбраната, което предоставя близо 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси. Правното основание било Резолюция на СС на ООН от 8 юни 2004 г. и Обща позиция на ЕС от 19 юли 2004 г., съгласно които доставки на оръжие и свързани с него материали за Ирак са допустими, когато същите са необходими на иракското правителство.

Съмненията за корупция при оградата на границата продължават

"Има съмнение за корупционна схема при строителството на оградата по българо-турската граница в района на Хасково – от река Тунджа до река Марица. При решение на правителството и отпускане на средства за двуредова ограда, в този участък от 21 км е построена едноредова”, каза депутатката от БСП, която още преди време постави този въпрос.

Този път тя показа и снимки на оградата в този район, направени са от нейния екип в Хасково, където тя беше избрана за народен представител.

"Става дума за оградата между гранична пирамида 280 и гранична пирамида 320. Имам информация, че фирмата, изградила оградата, е спестила от материала, което е заплаха за националната сигурност", каза Йончева.

Същото твърдение още през април имаше и президентът Румен Радев. Тогава обаче лично Бойко Борисов отрече:

"Не е вярно, че е била договорена двуредова ограда по границата с Турция, а е изградена едноредова. На места оградата наистина е с един ред, тъй като бежанският натиск беше много голям и тя трябваше максимално бързо да бъде издигната по цялата сухопътна граница, това е и платено. На местата, където е необходимо, обаче съоръжението е от два реда".

Йончева цитира доклад на Държавния департамент на САЩ за 2016 г., в който пише, че в България има корупция на всички нива.

Тя заяви още, че очаква да спечели делото срещу премиера Бойко Борисов за клевета. Тя го заведе заради думите му, че държавата е платила 2 млн. лв. за нейните репортажи.