На срещата на НАТО във Варшава стана ясно, че планове за засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион ще бъдат разработени до октомври. За флотилия обаче не се заговори.

"Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир", допълни още премиерът, цитиран от bTV.

По думите му Черно море е зона, където се очаква да се добива газ и където всички държави имат туризъм.

"Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?", попита Борисов.

Плевнелиев: Засилване присъствието на НАТО в Черно море

Обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава обобщи резултатите от Срещата на върха на НАТО във Варшава, съобщи прессекретариатът на президента.

Държавите членки на НАТО демонстрираха единство в оценката си на рисковете и заплахите в актуалната среда на сигурност и в начините за тяхното преодоляване.

Миграцията, тероризмът, заплахите и рисковете от Изток, включително милитаризацията на Кримския полуостров и нарушеният баланс в Черноморския регион, бяха акцент по време на срещата на най-високо равнище в полската столица.

Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки, обобщи държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

До октомври т.г. НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона, обяви президентът Плевнелиев.

Предложението трябва да адресира притесненията на страни членки, свързани с нарушения баланс в средата на сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация.