Лидерът на ГЕРБ направи този коментар, след като с председателите на БСП, ДПС и самопоканилия се Николай Бареков се разбраха на консултации датата на предсрочните избори да е 5 октомври.

По думите му обаче да се "викне МВФ" е единственият шанс след управлението на тази тройна коалиция. Той каза това в контекста на кризата около банките, която днес се разрази с нова сила, след като БНБ обяви, че със злонамерена атака се прави опит да се атакува и ПИБ

"Следващият бюджет вече трябва да го прави Фондът. Няма какво да се обсъжда, това вече е задължително", категоричен бе бившият премиер, цитиран от БТА.

Той помолил още днес да бъдат сменени премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, за да бъдат сигурни хората, че банките и финансовата система ще са стабилни.

Борисов обясни, че нов заем е нужен, за да се "подпрат" и Валутният борд, и банките. Трябват пари, иначе ще изтеглят резерва и държавата ще остане без бушони, предупреди той. И декларира, че е готов да участва при президента в обсъждането на всякакви сценарии за стабилизиране на държавата и вземането на нов заем.

"Сега вече е нужно парламентът да работи, за да даде мандат на МВФ, което, чисто законодателно ще отнеме около месец, включително да се емитира веднага нов дълг от поне 5-6 млрд. лв.", подчерта той, след като доскоро негодуваше, че управляващите ще теглят заем.

Сега обаче, по думите му, ще има кеш в държавата и тя ще може да плаща.

Според него следващите един-два-три дни са изключително важни да се покаже стабилност в държавата, особено за външните пазари. Борисов добави, че вече не става дума за правителство на съгласието, а за спасение.

За пореден път той повтори, че трябва да се търси наказателна отговорност за това, което се случва у нас.

На въпрос кой има политическа изгода от кризата в банките Борисов посъветва:

"Връщате се 10 дни назад и виждате как започна целият проблем. Оттук-нататък вече със съжаление казвам, че се сбъднаха всичките ми най-черни предсказания за държавата и се страхувам да не ми излезе прякор като Нострадамус - имам предвид това, което се случва във всички сфери на държавата”.

Постигнатото съгласие между основните политически формации е много силен знак към всички български граждани да бъдат спокойни, че има държава, която няма да допусне да се засягат интересите й, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му партиите са показали, че в критични ситуации могат да постигнат и съгласие.