След като социалистите поискаха неотдавна управляващите да кажат колко пъти и от кого са ползвани военните хеликоптери „Кугър”, са получили отговор от министъра на отбраната Аню Ангелов, от който става ясно, че 47 специални задачи са изпълнение на нуждите на правителството. От БСП уточниха, че една задача може да се включват няколко полета, предаде Дарик радио.

Днес от левицата продължиха да питат колко летателни часа са осъществени с хеликоптери "Кугър" за протоколни мероприятия.
"Кое му е специалното да ангажираш хеликоптер „Кугър”, за да транспортираш министър-председателя за едно чисто протоколно мероприятие за откриването на n-тия участък от преасфалтирания път", попита Найденов.

Той не се съгласи с обясненията на управляващите, че разходите за бензин на трите коли от кортежа на премиера са колкото разходите за един хеликоптер. Той отбеляза, че 1 летателен час на "Кугър" струва 9810 лева, съобщи БТА.
"Детските добавки на 280 деца за един месец изгарят за 1 час полет на премиера. Един час полет на транспортния самолет „Спартан” струва 155 000 лева - детските добавки на 440 деца за един месец”, заяви още червеният депутат, цитиран от "Дневник".

Той допълни, че при 500 летателни часа хеликоптерът трябва да премине на задължителен преглед, който струва 200 хиляди лева, а ако се наложи смяна на дребни детайли – 300 000 лева. По думите му на площадката в "Терем" пет хеликоптера чакат средства, за да преминат на преглед.

Ангел Найденов завърши с настояването да стане ясно каква е сумата, която отива за протоколни нужди на премиера и на министрите.

Колегата му от БСП Атанас Мерджанов пък съобщи, че ще пита на парламентарния контрол утре министър Ангелов за проблема с напускащите летци на ВВС. По информация на депутата от 18 септември близо половината от 24 летци от базата в Крумово са напуснали, а са били обучени да летят с "Кугъри". Напуснали са и шестима летци от базата в Граф Игнатиево – пилоти на изтребители. Според Мерджанов с действията на правителството e под заплаха националната сигурност, охраната на въздушното ни пространство и свързаните с членството ни в НАТО функции по Air Policing.

По повод обвиненията на БСП преди дни самият Бойко Борисов заяви: "Как ще си осигурявам трасетата, по които преминавам, кога ги прелитам и по какъв начин, на никой не считам за нужно от моите врагове да ги уведомявам предварително". Той беше категоричен, че ако той не ползва военни хеликоптери, на тях ще трябва да летят пилоти, щото трябва да натрупат летателни часове. Премиерът отхвърли и твърденията, че правителството не си е платило, като заяви, че това ще стане, когато му дойде времето, защото междувременно е спестило милиони на държавата.