След близо 2 часа дискусия, Централната избирателна комисия разпореди на областните управители незабавно да премахнат агитационни билбордове, "на които лидер на партия, с генералска униформа, е на фона на националното знаме". Липсва и задължителният надпис "Купуването и продаването на гласове са престъпления", съобщи БНР.

От Комисията посочват, че решението е взето след сигнал за неправомерна предизборна агитация.

С това решение ЦИК не установява извършителя на нарушението, а само го констатира и нарежда неговото отстраняване.

Сигналът е подаден от журналистката Соня Колтуклиева, която съобщи в профила си във Фейсбук, че е изпратила писмо и до служебния вътрешен министър Пламен Узунов.

Тя публикува снимки от билбордовете, разположени по магистрала "Тракия" и на места в страната, и написа:

"Измисленият генерал Борисов, болезнено ужилен от разгромяващата победа на истинския армейски генерал Радев, панически извади от албума си една вехта снимка и тръгна да си го мери на пагон и стойка... Какви комплекси, каква лична драма! Горкият Бойко. Защо ли се изживява като пожарникарски Пиночет?!".

Колтуклиева допълни, че това е нарушение на закона, защото според Изборния кодекс и решение на ЦИК от август 2016 г. се забранява използването на държавни символи като трибагреника и националния герб в агитационни материали. Забраната важи и за генералската униформа, защото по нея има символика.

От ГЕРБ обаче заявиха:

"Националният предизборен щаб на ГЕРБ няма нищо общо с поставените билбордове, на които е използван националният флаг на България в Пловдив и по автомагистрала „Тракия“. Добре познаваме изборното законодателство и по никакъв начин не бихме си позволили да го нарушаваме".

За това Колтуклиева е написала на Узунов:

"Ако това е истина, значи става въпрос за криминално деяние, тъй като неизвестен зложелател или глупав благодетел наврежда - волно или неволно - на политическа партия, дискредитирайки я като нарушител на закона по време на предизборна кампания. Затова, г-н министре, се обръщам към Вас,за да Ви информирам за скандалните билбордове с убеждението, че ще разпоредите проверка, която да открие създателите на противозаконните агитационни материали".

Засега няма реакция от МВР, но от ЦИК са заявили пред журналистката, че сигналът ще бъде разгледан днес и по-късно ще има решение.