По думите му, за радост Европейската комисия се е съгласила да се обединят всички лотове от магистрала „Струма”, цитира го "Фокус".

Борисов бе категоричен, че ако магистралата от София за Бургас е най-важната за България, то автомагистрала „Струма” може би е най-важната за Европа, защото свързва с пристанището в Солун.
"Европейската комисия писмено ни информираха, че ни разрешават да включим и четирите лота плюс Кресненското дефиле”, каза още Борисов. Той добави, че до пролетта на следващата година ще е готов проектът за изграждане на четирилентов път Бургас-Слънчев бряг.
В следващите десет години ще се строят много магистрали, категоричен е Бойко Борисов.

Над 10 тежки самосвала и една фадрома продължават да засипват отнесения участък по пътя Е-79, в района на Кресненското дефиле, предаде БНР. Областният управител Валери Смиленов заяви, че от днес на отнесения участък от пътя ще пристигне още техника и работата ще бъде на три смени. Според него, ако водите на Струма се отдръпнат до нормалното си ниво, пътят може да бъде пуснат за движение до седмица.

По-късно на пресконференция председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Божидар Йотов уточни, че укрепителните дейности на река Струма ще траят десет дни при денонощен режим на работа.
Все още не е ясно колко ще струва възстановяването на участъка, но ремонтът ще бъде за сметка на агенцията, каза Йотов, цитиран от "Фокус".

Напрегнат и тежък е трафикът по отсечката Симитли- Банско-Гоце Делчев, тъй като движението на автомобили от прекъснатия път Е-79 е пренасочен изцяло в това направление. Задръствания и опашки има в участъка Гоце Делчев- Попови ливади– Катунци. Той засега е единствената връзка на общините Кресна, Сандански и Петрич с вътрешността на страната.
Полицията призова водачите на ТИР-ове да избягват преминаването на прохода "Попови ливади", защото пътят през него е планински, тесен и в основен ремонт.

Все още няма резултат от издирването на изчезналия вчера шофьор на самосвал, който беше завлечен с машината си от придошлите води на река Струма.

Бедственото положение в община Кресна не е отменено. 80% от предпазната стена, защищаваща града от водите на Струма, е разрушена, а две къщи са подкопани и има опасност да рухнат.

Последна актуализация в 15.30 ч.