От БСП, ДПС и "Атака" предлагат бившият премиер да бъде подведен под отговорност като принципал на правителствения авиоотряд. 

Става дума за милиони, прахосани във въздуха. 32 917 237 лв. струват полетите на властта в този период. Най-много са полетите на министър-председателя - 267, на стойност 1 млн. лева. Това са потресаващи данни за безхаберно харчене на народни пари”, коментира председателят на комисията Венцислав Лаков ("Атака"), цитиран от "Фокус".

Въпреки че днес комисията официално приключи работа, списъкът с хората, летели на борда на правителствените самолети, продължава да бъде неясен, тъй като няма документи за това.

Депутатите обаче са доволни, че авиоотрядът минава отново на подчинение на Министерство на транспорта, за да бъде контролът по-сериозен, предаде bTV. От комисията са констатирали, че държавата е била ощетявана за сметка на частни фирми в 69 полета. За тях е заплащано само горивото, без да се начисляват амортизационни разходи и за командировки на екипажите.

В момента тече ревизия и на Сметната палата, а резултатите от нея ще бъдат разгледани в бюджетната комисия, били обаче "потресаващи".

"Оттук нататък следствието и прокуратурата трябва да си свършат работата не заради нас, а заради обществото”, коментира и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е член на комисията.

Той уточни, че не са могли да получат пълни списъци, защото всички институции, към които се обърнали, казали, че нямат право да ги съхраняват, не ги съхраняват, или са дадени на прокуратурата.

Проверени са и всички полети на президентската администрация в периода, включително и полетите на Георги Първанов. Получили от президентската администрация най-пълна информация за полетите, които са осъществявани и при предишния, и при сегашния държавен глава.

Целият доклад на комисията за полетите на властта през периода ще бъде качен на интернет страницата на комисията.