Това каза пред журналисти в Букурещ министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

"Затова, за да не може да избяга, ние сме му предложили текст, който абсолютно покрива въпроса, който те са задали – дали сме за строителството на нова ядрена централа”, заяви още премиерът.

„Но, когато се вкара конкретно един проект, референдумът става противоконституционен – всеки юрист ще каже това. Целта на Станишев е: противоконституционен текст, президентът ще го внесе в Конституционния съд, той ще ни го върне, и - да не се проведе референдум. Това е неговата тактика. Ние, понеже искаме да чуем народа, искаме да чуем хората, казваме: „За или против сте строителството на нова ядрена централа”. Всички знаят, че решенията, разрешенията, строителството – става въпрос за „Белене”
"Белене” просто не се слага като думичка, за да е конституционен текстът, и се провежда референдум", коментира Борисов.

"Той прави хората на малоумни. Напротив – ние сме за референдум и да не може да избяга от референдума, пускаме този текст и ще проведем референдум...Станишев веднъж не подписа договора, той се измъкна, че това го подписвала НЕК, но – НЕК е сто процента държавна фирма, ако й разпоредят, ще подпише договора, иначе ще смениш началника, ще сложиш друг. Веднъж избяга и не подписа договора, сега вече бяга и от референдума”, коментира Борисов.

Той формулира за сетен път въпроса: "Съгласни ли сте да бъде построена нова ядрена централа? Всички знаят, че това е „Белене”, медиите, всеки ден ще го тръбите. Няма да има човек, който да си мисли, че това не е площадка „Белене”, а е някъде на друго място. Референдум се провежда, чуваме народа и се взима решение. В дебатите нека да кажат – откъде ще вземат пари, тези 20 и кусур милиарда откъде ще дойдат, каква държавна гаранция ще дадем – това са вече детайли”, заключи Бойко Борисов.