В интервю за „Фокус” Борисов заяви по повод правителството, подкрепено от БСП и ДПС:

Начинът, по който прехвърлят всичко за 2015-а, 2016-а, моят анализ е, че няма да искат избори две в едно през 2014-а, а ще търсят догодина по това време да се измъкват, когато страната ще е в много тежко положение. За следващия бюджет, ако отново трябва да се изтеглят 4 млрд., за да компенсират всичко това, как ще ги платят с лихвите? Просто БСП и ДПС ще потънат в земята, няма да ги има като партия”.

Бившият премиер обаче се надявал да проявят държавнически усет и да направят предсрочни избори май 2014 г., за да се успокои държавата. По думите му трябва да има избори две в едно - заедно с вота за европарламент, за да не се харчат още 30-40 млн. лв. 

На въпрос дали вижда партньори вдясно, той отговоря, че е отворен за разговори с всички партии в център-дясно, които имат желание. ГЕРБ Ако идеиите им съвпадали с тези на ГЕРБ, били желани партньори, ако не - всеки по своя път.

Запитан каква е възможността за коалиции след евентуални предсрочни избори, Борисов отговори:

Да дойдем дотогава и ще говорим. Виждате какви коалиции се пръкват – никога не съм мислел, че „Атака” и ДПС са в коалиция. Но благодарение на „Атака” ДПС управлява държавата. В България всичко е възможно”.

Той заяви още, че държавата е преминала годината на празен ход, защото всичко е било под знака ще има ли оставка на правителството. Според него няма събитие, което да е донесло добро - нито неговото оттегляне от властта, нито действията на кабинета "Орешарски", нито дори протестите, които не постигнаха свалянето му.

По думите му само работата може да спаси България.

"А когато толкова хора са по площадите, много човекочаса работа се губи. Бидейки пък по площадите, затрудняват движението на други, които отиват на работа, предизвикват закъснения, сътресения, обходни маршрути, повече нерви и разход на горива, това не е добре за държавата. Ние сме малко хора, които работят. И затова аз дадох оставка февруари
", коментира още бившият премиер.

Вчера лидерът на ГЕРБ обяви, че на конгреса си през февруари партията ще увеличи броя на зам.-председателите на трима, ще вкара нови хора в Изпълнителната комисия и решенията вече ще бъдат обявявани не като на лидера, а като общи.

Борисов дори заговори за нов лидер на ГЕРБ:

"След две-три години или когато прецени партията, че трябва да има нов председател, оттам ще излезе и новият. Няма вечни имена. Все пак аз съм близо 15 г. непрекъснато в устата на хората. Това ме уморява, голямо напрежение си е".