За разлика от уволнения икономически министър Трайчо Трайков, той похвали дипломат №1 за посещението в пребогатото емирство и подчерта, че там е сключено споразумение за инвестиране на 100-ина милиона евро в България.

"Николай Младенов се справи прекрасно. За два дни имах две срещи с емира и две - с министър-председателя на Катар, който е може би най-влиятелният човек в Персийския залив. Точно той дойде в хотела ни, за да се здрависа с всеки от нашата делегация и да каже, че започваме да работим по проект в България за 100 милиона", обясни Борисов в тв предаването "Насреща: Люба Кулезич". Той отрече категорично Николай Младенов да се ползва с някакви привилегии, обявявайки точно обратното: "Години наред съм толерирал Трайчо Трайков. Дори, ако си спомняте, казах, че 2012-а е годината на Трайков, на растежа. Стана обаче март. И какво? Нищо. Да чакам септември-октомври ли? Капката, която преля, е мудността на работата в Министерството на икономиката."

Вчера, в предаването на bTV " Тази събота" Трайков коментира, че вината за проваления форум в Катар е на външния министър, който дори е отказал помощта на Трайков, а после се е оплакал на премиера. Трайков посочи, че е шокиран от обвиненията, че министерството му не си е свършило работата.

Икономическият форум в Катар е организиран от Агенцията за малък и среден бизнес към МИЕТ, заяви преди ден министърът на външните работи Николай Младенов. "Тази организация в Катар не се случи, както трябваше. Тогава Външно министерство пое нещата в свои ръце. Направихме каквото можахме. Туширахме липсващата организация от българска страна", добави Младенов и уточни, че е била организирана втора среща същия ден, на която са подписании няколко сериозни договора.

В днешното предаване на Люба Кулезич премиерът подчерта, че няма как икономическият министър Трайчо Трайков да не носи отговорност за проваления бизнесфорум в Катар, защото събитието все пак е било в неговия ресор. "И когато на икономическия форум няма представители на Катар, които всъщност идват в 6 ч вечерта с цялата си тежка артилерия в нашия хотел, поглеждам и виждам на плажа министър Трайков", възмути се премиерът. Той не отрече твърденията на Трайков, че всички от делегацията са били на плаж, но уточни, че по-важно е не дали си се пекъл на слънце, а кога точно си го правил. "Има време, когато хората си вършат работата, има време за всичко. Казах им: "вместо на официален обяд, всички да отидат да видят морето, плажа. И оттам си тръгваме за вкъщи. Като добър началник, съм осигурил време за всичко. Но не може точно когато тече икономически форум в Катар и скандал в България, ти да се мажеш с крем на плажа!", посочи Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов застана твърдо зад политиката си да налага млади министри в правителството. "Ако са стари, министрите ми ще са от Държавна сигурност. В случая не могат да бъдат упрекнати поне в това", отсече премиерът и добави: "Всички са завършили в Америка, в Англия, във Франция... Имат по 2-3 висши образования".

На въпрос има ли натиск върху самия него, за да бъде сменен Трайчо Трайков, Бойко Борисов заяви: „Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ".

Не виждам кой е защитил някакъв интерес на „Лукойл”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването "Насреща Люба Кулезич" на ТВ7, цитиран от "Фокус".

Борисов припомни, че за първи път някой е дръзнал да взема лицензите на „Лукойл”. Преди зва дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдение за картел срещу четири компании на пазарите на бензин и дизелово гориво.

По думите на премиера за пръв път Комисията за защита на конкуренцията излиза с решение за картел за цените на горивата.

Борисов обясни, че комисията се доминира от ГЕРБ и нейни представители са взели това решение. Борисов каза още: „За първи път някой е накарал през цялата си рафинерия – от входа до изхода да сложат за 35 млн. долара измервателна апаратура и всеки литър гориво да бъде контролиран. И си спомняте, че преди месец посланик Уорлик отиде в рафинерията в Бургас и каза „всичко са направили.

Относно високите цени на яйцата, Борисов коментира, че е е ходил по магазините, но за това има достатъчно хора, които да отидат и да намалят цената на яйцата с 0,15-0,20 лв. По думите му всяка година правителството с парите на данъкоплатците дотира даден вид производства в селското стопанство. Борисов се закани, че кабинетът може да вземе решение следващата година да даде тези пари на други области като науката, спорта, културата. Ето какво още каза той: „Тези производители, които получават тези бонуси от държавата всяка година, за благодарност „не могат” да вдигат цените нито на яйцата по Великден, нито на агнешкото, нито на рибата по Никулден. Във веригите можем да проследим цената от производителя по фактура до цената във веригата. И тази разлика, ако е голяма, има агенти, които трябва да се справят”.