Подписването на новия КТД в отрасъл "Здравеопазване" се случва след месец отлагане. То беше предвидено за 10 юли, но не се състоя поради неразбирателство между синдикатите и работодателите.

Общата рамка на КТД се запазва същата, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Освен увеличението на началната основна месечна заплата на персонала, се въвежда и доплащане за всеки час нощен труд в размер на 1 лв. Увеличава се допълнителното плащане за
разположение на всеки час - от 0,20 на 0,50 лв., както и плащанията за хабилитация.

Увеличават се и възнагражденията на медицинските сестри с 20% - от 440 на 540 лева.

В новия КТД е записано, че ръководствата на лечебните заведения, които нямат финансовата възможност да въведат новите начални основни заплати, да могат да обяснят това пред отрасловия съвет за тристранно сътрудничество. В случай на спор по КТД отрасловият съвет ще взема решение по случая. Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов обясни, че 60% от здравните заведения със сигурност ще успеят да изпълнят изискванията на колективния трудов договор, 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят.
Подписването на текста гарантира, че увеличенията на заплатите би трябвало да се състоят,обясни д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, цитиран от БГНЕС.

Синдикатите настояват да се въведе нова методика за остойностяване на клиничните пътеки, която да предхожда гласуването на бюджета за здравеопазване за 2013 г. Клиничните пътеки трябва да бъдат увеличени между 5 и 10 процента, поради увеличението на енергийните разходи и консумативи като цяло, тъй като в стойността на пътеката влизат всички разходи за издръжка на болниците, добави Кокалов.