Тя е изпратила на властите у нас мотивирано становище, което е второ и последно предупреждение по тази наказателна процедура, предадоха БНР и БТА.

Според правото на ЕС, събирането в депа на отпадъци трябва да се използва единствено като последна възможност и може да се извършва само при условие, че са избегнати последиците за здравето на хората и за околната среда, се посочва в съобщението на ЕК. В него се се отбелязва, че  България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на европейските изисквания.
Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на законодателството,

От Брюксел дават на страната ни два месеца за реакция. Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, може да бъде предявен иск пред Европейския съд.

Междувременно на площадката при с. Яна социалистите отново "търсиха" непостроения завод за отпадъците на София. Те разиграха сценка как съвестни граждани искат да изхвърлят боклука на София, но не могат, защото няма завод. За целта бяха наели каручка, роми и актьора Георги Велизаров, по известен като българския Джони Деп, предаде БТА.

Седем години ГЕРБ не могат да построят завода за боклука на София, изтъкна председателят на групата общински съветници на БСП Жельо Бойчев. Усвоени са 26 млн. лева и има построена ограда, кантар, който да тегли бъдещия боклук, административна сграда с фотоволтаици, но заводът липсва, посочи той.

Преди една година отново търсихме завода, тази акция прилича на филма "В търсене на изчезналия кивот", само че "В търсене на изчезналия завод", коментира Станишев. От 2005 г. столицата три пъти изпада в кризисна ситуация, да няма къде да депонира отпадъците, посочи той и отбеляза свършеното от предишното правителство.
Според Станишев истинската причина за това е, че не могат да се разделят комисионните от проекта за изграждане на завода.
Столичната община е отделила 1 млн. лева за реклама на бъдещия завод за боклука, който още не съществува, отбеляза още Станишев.

Миналия месец столичният кмет Йорданка Фандъкова бе категорична, че криза с боклука на София няма да има, въпреки затварянето на сметището в кв. „Суходол”. „Все още има свободен капацитет в това сметище, но се очаква запълването му. Това е планирано, очаквано и затова вече изпълняваме интегрираната система за третиране на битови отпадъци”, обясни тя по повод публикация, че сметището ще бъде запълнено до края на годината и боклукът на София поема към старото депо до с. Долни Богров. 

Заводът за отпадъците трябва да е завършен в края на 2014 г.  Капацитетът му е 410 000 т годишно, на двете компостиращи инсталации - за зелени и хранителни отпадъци - общо 44 000 т, а обемът на четирите клетки на депото - 3 млн. куб. метра. Изграждането на трета и четвърта клетка ще започне след запълването и рекултивацията на първите две - след около 15 години.