Спечелихме делото, което бе заведено по жалбата ни във Върховния административен съд срещу отказа на управителя на БНБ за предоставяне на достъп до обществена информация, основно да ни предостави данни за възнагражденията, получени персонално в УС преди фалита на КТБ.

Това заяви Мартин Димитров, който заедно с колегата си Петър Славов е пуснал жалбата с оплаквания.

На 5 август м.г.  депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов внесоха жалба във ВАС срещу отказа на новия гуверньор на БНБ да разкрие каква заплата е получавал Иван Искров.

По смисъла на Закона за обществена информация новият управител на Централната банка Димитър Радев е длъжен да даде достъп на българските граждани до исканата информация предвид огромния обществен интерес, посочиха в своята жалба народните представители, цитирани от Гражданския блок на Реформаторския блок.

"Управителният съвет на БНБ е получил близо 1 милион лева като възнаграждения и бонуси през 2014 - годината на фалита на Корпоративна търговска банка. През 2014 г. (КТБ бе поставена под специален надзор на 20 юни и повече не отвори врати) управителят, подуправителите и останалите членове на УС са получили общо 997 хил. лева",  отговори писмено на запитването  новият управител на БНБ Димитър Радев през септември м.г.

Брутното средномесечно възнаграждение, включващо всички форми на основни и допълнителни възнаграждения преди облагане с данъци, за периода юли 2014 г. - юни 2015 г. е било в размер, както следва: 16 546.05 лева за Иван Искров и по 14 983.21 лева за Калин Христов и Димитър Костов,  посочи БНБ  в съобщение от 18 септември м.г.

"557 хил. лв. са получени от УС на БНБ за първото полугодие на 2014 г., преди фалита на КТБ, съгласно данните, които имаме, но как са разпределени между 7-те членове на съвета, кой колко е получил индивидуално?", пита сега Мартин Димитров.

На този въпрос трябва да ни бъде отговорено, съгласно решението на съда, подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Депутатът от Реформаторския блок се интересува също какви допълнителни възнаграждения е получил шефа на Банковия надзор преди фалита на КТБ, т.е. как е била оценена неговата работа през тези 6 месеца.

За нас ще бъде любопитно, ако се окаже, че той е прибрал добри суми, което означава, че този, който определя сумите е оценявал високо неговата работа преди фалита на КТБ, посочи Димитров. 

"Интересува ни също имало ли е въобще методика, по която са определяни допълнителните възнаграждения? Методика, която да прави връзка между свършената работа, постигнатите резултати и изплатените средства? Или- ако е нямало методика, то тогава някой еднолично е решавал. На този въпрос също трябва да ни бъде отговорено, съгласно решението на съда", категоричен бе Мартин Димитров.

Призоваваме БНБ след това ясно съдебно решение да не търсят нови вратички, да не се крият, а да отговорят на нашите въпроси , които са обект на силен обществен интерес, продължи той. Защото трябва да знаем в специалния регулатор БНБ какви пари са раздавани преди фалита на КТБ, за каква работа и как той се е самооценил.

Така че призоваваме сегашния гуверньор Димитър Радев да покаже, че наистина води нова политика, да не се оправдава с нищо и да изпълни решението на съда в кратки срокове тази седмица като предостави публично данните, настоява депутатът от РБ.