Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски в Бургас, предаде  „Фокус” .

„Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем човеци”, посочи той. По думите му, хората бедстват, припадат.

На 90% министърът има потвърждение, че превозвачите ще се съгласят с призива му и ще вдигнат блокадата.

„Дали гърците ще продължат да блокират границата или не, не мога да твърдя”, посочи Московски.

Собственик на консултантска кантора от Петрич подаде жалба в прокуратурата в Серес, която визира обвинение за извършване на престъпление не само от фермерите, но и от гръцките институции, които бездействат по повод на граничните блокади.

Близо 15 млн. евро са щетите за българските превозвачи от блокадата Това са само преките им загуби: командировъчни, неустойки, гориво, престой на камионите, изчисляват браншовите организации на транспортните фирми.

Непреките - развалена стока и пропуснати ползи, никой не може да изчисли. Големият въпрос пред нашите превозвачи сега е към кого и как да предяват искания за обезщетения - гръцката държава, протестиращите фермери или Европейската комисия.

Практиката от последните 7 години показва, че български превозвачи и експортно ориентирани фирми не са получили нито лев обезщетение или компенсация нито от ЕС, нито от съдебни дела.

По данни на Гранична полиция, едва 25 - 30% от ТИР-овете на 15-километровите колони са български. Преките и непреки загуби за тях обаче са между 300 и 400 хиляди евро дневно, според транспортното министерство и браншовите организации.

Лизингът на ТИР-а, който шофьорът плаща, без значение дали е на курс, или престоява с дни на границата, е на края на дългия списък от непреки загуби.

Блокадата обезкървява цели сектори от икономиката ни: потърпевши са вносители и износители на продукция, туристическият бранш.

Превозвачите са губещите на първа линия: на ден само един камион носи средно по 250 евро загуба. 150 евро неустойка, 25 евро командировъчни за шофьора, между 80-100 л. гориво (75 евро).

Над шест хиляди са камионите на граничния пункт „ Кулата-Промахон“ от двете страни на бариерата, която преди девет години символично падна, за да се превърне днес в средство за натиск в съседна Гърция, предаде БНР.

На инициираните вчера от фермерите в южната ни съседка преговори от гръцка страна нямаше официално представителство.

Вчера гръцките фермери предложиха вдигане на блокадата за 2 дни, за да се изтеглят колоните, а след това дневни прозорци по 4 часа, но българската страна  отказа.

Предложението беше отправено в присъствието на министър Московски и посланика на Гърция Димостенис Стоидис.

Продължава и хуманитарната акция за изхранването на нашите шофьори. Десетки фирми от страната осигуряват най-необходимите продукти и вода на превозвачите.

На ГКПП-Златарево се е образувала близо четирикилометрова опашка от ТИР-ове. Повечето от тези моторни превозни средства влизат на наша територия от Гърция през Македония.

Взето е решение да се  пусне още едно трасе, насочени са и екипи от гранични полицаи.

За ситуацията е уведомена Агенция "Митници" с цел създаване на допълнителна организация за по-бързо обработване на чакащите камиони, информират от МВР.