Анархия се разрази в най-големия град в щата, след като в събота вечерта полицията там застреля въоръжен заподозрян при опит за бягство.

Шест търговски обекта бяха подпалени, а един полицай беше ранен в уличното насилие в населения главно с чернокожи квартал Шърман парк, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Поводът за безредиците възникна след полицейска проверка на кола с двама пътници, които се опитали да избягат, след като били спрени.

Силвил Смит, 23-годишният убит беглец имал, според полицаите, богато криминално досие и носел откраднат пистолет. Първоначално не бе съобщено дали той е стрелял, или е насочил оръжието срещу полицаите. Вторият беглец бил заловен.

Губернатор Уокър каза, че е повикал Националната гвардия по искане на шерифа на Милуоки Дейвид Кларк и след разговор с кмета на града Том Барет и с лидера на гвардията.

Белият дом във Вашингтон съобщи, че президентът Барак Обама е бил подробно информиран за изблика на насилие в Милуоки след фаталния съботен инцидент.

Обама е обсъдил щателно възникналата ситуация със своята съветничка Валери Джарет и е предложил федерална подкрепа на щатските власти в Уисконсин. Президентът, който в момента е на лятна почивка на остров Мартас Винярд в щата Масачузетс, поискал да бъде държан в течение по въпроса.

Виж снимки >>

Вчера следобед обстановката в Милуоки изтлеждаше спокойна според Ройтерс. Полицейското присъствие е било слабо, а някои местни жители са почиствали улиците след изстъпленията.

Обаче снощи, през втората нощ на протести един човек беше прострелян, предаде БТА. Не е ясно дали той е от протестиращите.

Наложи се полицията да използва бронетранспортьор, за да евакуира пострадалия, но масовите безредици от предишната нощ не се повториха, съобщи АП.

След мирните демонстрации и бдения през деня, вечерта избухна само сблъсък между полицаи и около 150 души, които хвърляха камъни и други предмети по тях близо до мястото, където Силвил Смит беше прострелян смъртоносно.

Полицията се опита да разпръсне тълпата. Местни телевизии показаха как един от полицаите, които се бранят с щитовете си, пада, явно ударен от камък, и колегите му го изтеглят настрани.

Друг служител на реда е бил хоспитализиран, след като камък разбил предното стъкло на полицейски автомобил. Полицията съобщи в Туитър за три места, където е имало изстрели.

Седемнадесет души са били арестувани в резултат на безредиците, каза пред журналисти полицейски началник Едуард Флин, цитиран от "Фокус".

А кметът Барет съобщи, че инцидентът със Смит е заснет от видеокамера:

„Камера за видеонаблюдение дава отговор на въпроса бил ли е Смит въоръжен. И мога да заявя, че в ръцете си е имал пистолет“, каза Барет. По думите му, Смит тръгнал срещу полицаите заплашвайки ги с пистолета, и не го е хвърлил дори след като е бил предупреден.

Напрежението се засили в Милуоки паралелно с безпокойството навсякъде в САЩ от злоупотреби на полицията и насилие, насочено към нея, коментира безредиците "Гардиън", цитиран от БТА.

Британският всекидневник цитира изследване на Института "Брукингс": 40% от жителите на Милуоки са афроамериканци, но само 17 процента от местните полицаи са чернокожи.

"Вашингтон пост" отбелязва, че северната част на града, където избухнаха безредиците, отдавна е място, където има насилие и недоверие между полицията и населението.

В сходен дух се изказват и местни жители пред "Ню Йорк таймс". Според тях  предпоставките за насилието на расова основа в Милуоки са се развивали с десетилетия.