Делото се гледа от Криминалния съд в берлинския район Моабит, съобщи "24 часа".

Бруталната атака се случи малко след полунощ на 27 октомври миналата година, но за нея стана известно през декември, когато германската полиция публикува кадри от наблюдателните камери в метрото. На тях се вижда как неколцина млади мъже преследват жена и един от тях я ритва в гърба, вследствие на което тя пада по лице надолу по стъпалата. Пострадалата бе с фрактура на ръката, рана на главата и натъртвания.

Впоследствие бе установено, че нападателят е българският гражданин Светослав Стойков. Той бе задържан през декември при връщането си от Ница, където се укривал. Шофьорът на автобуса го разпознал и се обадил в полицията, а Стойков бил задържан още на автогарата.

Днес 26-годишният Светослав бе докаран в залата под полицейска охрана и през цялото време остана в стъклена клетка, до която достъп имаше само преводачката му от турски. Делото преминава при много голям интерес и по тази причина бе преместено в най-голямата зала в съда.

Пострадалата жена бе представяна от адвокатката си и не дойде на първото дело.

В залата присъстваха и шестима роднини на нападателя, които бяха попитани дали са в качеството си на свидетели в съда. Те отрекоха. Съпругата на Стойков Цветелина не бе сред тях.

Над 50 журналисти и граждани влязоха да изслушат обвинението, но до него днес не се стигна, тъй като адвокатите настояха съдът да отстрани една от съдебните заседателки. Тя е обвинена в расистки настроения, а като доказателство адвокатите на Стойков прочетоха нейни онлайн коментари и писма до вестници, в които обижда турски граждани.

Съдът прие оплакването и обяви, че ще се произнесе по него преди следващото заседание. Поради опасност от укриване от правосъдието прокуратурата поиска той да остане в предварителния арест до началото на делото.

Очаква се присъдата да бъде произнесена на 6 юли.