Анализираме всички варианти за проекта "Белене" и не изключваме нито един. Искаме с консенсус между всички парламентарно представени партии да вземем най-доброто решение, каза министър Петкова по повод пресконференция на АБВ и "Гергьовден", дадена по-рано днес, предаде БТА.

Министър Петкова посочи, че сумата, която арбитражът е признал и отсъдил е 553 546 000 евро. Тя допълни, че не разполага с информацията на Румен Петков за над 800 млн. евро.

Тя отбеляза, че в решението на арбитража ясно е записано защо се е стигнало до това дело - защото на 5 ноември 2008 г. двамата изпълнителни директори на НЕК са подписали Допълнение 5, с което се поръчва оборудването с дълъг цикъл на производство на стойност 673 млн. евро.

От седемте иска, които "Атомстройекспорт" предявява, арбитражът признава три и те са свързани с това Допълнение 5, каза Петкова, допълвайки, че останалите искове са отхвърлени, тъй като никога не са били договорени.

"Не е редно да се връщаме назад и да търсим кой е спрял проекта, защо го е спрял, кой е виновен, за какво става въпрос. Искам всички политически партии, които имат експертиза в тази област, да обединим усилията си и да потърсим разумно и прагматично решение за излизане от тази ситуация", каза министър Петкова.

На въпрос за посещението в Япония на представители на БЕХ и НЕК министър Петкова посочи, че то е по покана на компанията "Тошиба" и при него сделки не е имало.

По повод коментара на Румен Петков, че "Теменужка Петкова е вредна за енергетиката и министър-председателят трябва да намери решение", министърът заяви, че кой е вреден и кой е полезен ще покаже единствено времето.

"Много се надявам полезните хора в енергетиката да бъдат много повече", каза тя.