Едното бебе е Мария, която е родена на 2 февруари в АГ "Шейново" в София. В момента майка й няма доходи и жилище, нито подкрепата на бащата и семейството си, за да се грижи за детето. Така съдбата на Мария е била настаняване в дом, където бебето би загубило ценно време за развитието си, предаде БГНЕС.

Благодарение на екипа на Института по социални дейности и практики, който изпълнява проекта, приемното семейство Първолета и Патрик Барклей се съгласяват да се грижат за малката Мария и да помогнат майка и бебето да не загубят контакт. От вчера детето е вече в приемното си семейство, а специалистите по приемна грижа в София ще продължават да оказват пълна подкрепа на родителите.

Второто бебе, което благодарение на проекта също е настанено в приемно семейство вместо в социален дом, е Ани. Тя е родена на 18 февруари в шуменската болница. Новите родители на Ани са семейство Георгиеви, които имат трима сина и още при кандидатстването си за приемно семейство са изявили готовност да се грижат за новородено. Малкото бебе ще остане при тях, докато се намери трайно решение за него.

Настаняването на новородени бебета направо в приемни семейства, докато се работи със семейството за връщане на детето при родните му родители или докато тече процедура за осиновяване, е ново за България. Проектът на УНИЦЕФ "Всяко дете иска семейство", стартира през 2009 г. и цели развитието на приемната грижа в страната. Ще бъдат създадени областни центрове по приемна грижа в девет области в страната: София-град, София област, Габрово, Перник, Стара Загора, Търговище, Смолян, Шумен и Търново.