Това каза Владимир Владимиров, председател на Борда на директорите на БДЖ-холдинг, цитиран от БНТ.
Вчера синдикатите в БДЖ обявиха, че замислят ефективна национална стачка заради предстоящите съкращения. Влаковете в цялата страна ще спират по 8 часа на ден.
Синдикатите днес ще решат, кога ще е началото на стачните действия, но те могат да започнат най-рано след седмица, тъй като компанията трябва да бъде предупредена 7 дни предварително. Според синдикални лидери обаче не е необходима предупредителна процедура, тъй като е в сила стачната готовност след стачката на 10-и март 2011 г., когато влаковете бяха спрени за един час.

Съкращенията в БДЖ са едно от условията на Симеон Дянков за да подпише заем със СБ, с който да се модернизират железниците. Освен съкращенията мерките предвиждат спиране на 150 влака и повишение на цените на билетите.

Владимиров заяви, че 2000 души трябва да бъдат съкратени веднага. „Ние на тях им предлагаме да напуснат БДЖ срещу шест заплати. Тук не трябва да има изобщо намеса на синдикати, тъй като това е взаимоотношение между нас и служителите, заяви още той.

Според него тази мярка е абсолютно неизбежна. Или вървим към тези реформи, които ние сега правим и които предлагаме, или дружеството върви към фалит и към съдбата на „Кремиковци”. Това е простичката истина”, каза още Владимир Владимиров.

Увеличаване на приходите в БДЖ не може да има, трябва да съкращаваме разходите, каза министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНР. Работниците е трябвало да стачкуват, когато дълговете са станали 800 млн. лева. Как е бил добър мениджмънтът при този дълг, попита министърът в отговор на обвиненията на синдикатите, че сега мениджмънтът на железниците не бил добър. Съкращаването на работниците ще бъде във връзка с дейности и линии, каза Московски.

На всички трябва да е ясно – пари на БДЖ в това състояние няма кой да даде, каза още министърът. Ако искат нека стачкуват и да се ликвидират железниците. В краткосрочен план трябва да се минимизират разходите и оттам нататък да се търсят пътища за подобряване на работата, посочи Московски.